Aanmoedigingsprijs voor Iris de Groot en duo Valstra & Trip

Hendrik de Vriessipedium 2014-2743Wethouder Paul de Rook reikte vandaag Het Hendrik de Vriesstipendium 2014 uit  aan beeldend kunstenaars Iris de Groot en het duo Sanne Valstar & Erik Trip. Het stipendium is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs van de gemeente Groningen om de artistieke ontwikkeling van jonge professionele kunstenaars te stimuleren. De winnaars hebben elk € 6.000 ontvangen voor de productie en presentatie van nieuw werk. Wethouder Paul de Rook reikte de prijzen uit tijdens het event Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst (CBK).

Het Hendrik de Vriesstipendium is onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de cultuurnota ‘Tegen de stroom in’. Het college van B&W heeft de stipendia toegekend op advies van een jury, onder leiding van Mieke van der Star (Arttraces Amsterdam).

Uit 33 aanmeldingen van hoge kwaliteit, koos deze jury acht genomineerden, van wie het werk t/m 11 januari 2015 wordt geëxposeerd in het CBK.

Iris de Groot
In het project Mama? haalt Iris de Groot in een verhalenbundel in stripvorm herinneringen op aan haar jeugd met een verstandelijk beperkte moeder. Het is een zeer persoonlijk en ook eigentijds onderwerp waar nog weinig over is geschreven. Zeker geen onderwerp dat zich als vanzelfsprekend aandient om in de vorm van een stripverhaal te worden verteld. Toch was het juist deze combinatie die de jury overtuigde van het project en van de noodzaak dat dit boek er moet komen.

Kunstenaarsduo Sanne Valstar & Erik Trip
Sanne Valstar & Erik Trip hebben met hun inzending Vlaplif de aandacht opgeëist. De installaties van Sanne & Erik passen volgens de jury bij deze tijd en bij onze ervaring: ze zijn complex, technisch en kinderlijk tegelijk, kwetsbaar en beweeglijk, en vooral voorbijgaand, niet permanent. De kunstenaars willen met hun werk “de verbeeldingswereld van de beschouwer reorganiseren” en “de elasticiteit van de fantasie testen”.

Hendrik de Vriessipedium 2014-2717

De expositie met werk van de prijswinnaars en de andere genomineerde beeldend kunstenaars is tot en met 11 januari 2015 te zien in het CBK (in cultuurcentrum De Oosterpoort). Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 09.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag: 13.00 – 17.00 uur. Meer informatie over het Hendrik de Vriesstipendium en Hendrik de Vries staat op: www.groningen.nl/cultuur

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Kunst met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *