Aanpak hooligans schiet te kort

Debat voetbalrellen-4Verrast was Groningen met de onverwachte komst van de harde kern van Olympique Marseille, die vorige week Groningen bezochten. Franse autoriteiten hadden immers gemeld dat de harde kern niet zou afreizen. Om die reden werd in de Poelestraat een fanzone ingericht voor de aanhangers van Marseile. In de loop van de middag trok een groep naar de Grote Markt en richtte vernielingen aan.

In het actualiteitendebat van vanmiddag gaf burgemeester Peter den Oudsten toe dat er te weinig communicatie met de ondernemers in en om het gebied is geweest en dat de orderverstoring van korte duur was. Ondanks de snelle aanwezigheid van de ME blijft de vraag of onze veiligheid wel geborgd kan worden door mensen die andere bedoelingen hebben. En dan spreken we nog niet over de verspreiding in de binnenstad. Angstaanjagende taferelen welke onvoldoende zijn ingeschat en mogelijk moeilijk te bestrijden zijn en waar de raddraaiers ongestraft een wedstrijd kunnen bezoeken.

De organisatie valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Groningen. De burgemeester meldt dat er tot op heden geen schadeclaims zijn binnen gekomen. De politie moet leren om als één front naar buiten te treden en losse opmerkingen uit het korps over waarschuwingen achterwege laten.

Den Oudsten zal een verzoek aan Franse autoriteiten doen om de relschoppers te vervolgen aan de hand van het beeldmateriaal wat beschikbaar gesteld zal worden aan de Franse politie. Ook zal er overleg plaatsvinden met de Franse ambassade.

Voor de toekomst zal Groningen zich nog beter moeten voorbereiden maar het is onmogelijk om alle supporters uit het centrum te mijden is de lering van Peter den Oudsten.

De meerderheid van de raad stemde uiteindelijk in met de verklaring van de burgemeester.

Foto’s en Video: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *