Aanpak uitkeringsfraude werpt vruchten af

Wethouders-0837Het strengere handhavingsbeleid van de gemeente Groningen om uitkeringsfraude te voorkomen, heeft duidelijk haar vruchten afgeworpen. De gemeente heeft de doelstellingen die ze voor 2013 had geformuleerd niet alleen behaald maar zelfs ruim overstegen.

De gemeente heeft  vorig jaar met dezelfde handhavingscapaciteit fors meer fraude beëindigd en meer onrechtmatige aanvragen afgewezen dan in 2012 en de jaren daarvoor. Dat resulteerde het afgelopen jaar ten opzichte van vorige jaren in een extra besparing van  € 1.826.000 op de bijstandsuitgaven.

Doorgaan met huidig beleid
Op 1 januari vorig jaar is landelijk een strengere fraudewet ingegaan. Duidelijke informatie en een goede dienstverlening moeten fraude voorkomen. Daarbij zijn de sancties bij geconstateerde fraude behoorlijk aangescherpt. Zo moeten fraudeurs niet alleen het fraudebedrag terugbetalen, maar krijgen zij daarnaast een boete die net zo hoog is als het gefraudeerde bedrag. Niet alleen de boetes worden hoger, de pakkans ook. Gemeentes kregen steeds meer mogelijkheden om te controleren of klanten de juiste informatie hebben doorgegeven. Denk aan koppeling van bestanden en ruimere mogelijkheden om de woonsituatie te controleren. Daarnaast zet de gemeente haar handhavingscapaciteit zo in dat er zoveel mogelijk fraudeonderzoeken kunnen worden verricht. Meer onderzoeken betekent een hogere pakkans.

Dig Istha
Dig Istha (PvdA) is als wethouder verantwoordelijk voor onder andere Sociale Zaken en Werkvoorziening. Hij benadrukt: “Een effectief handhavingsbeleid is maatschappelijk van het allergrootste belang. Misbruik van sociale voorzieningen moet zo veel mogelijk en in een zo vroeg mogelijk stadium worden teruggedrongen”.

Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *