Aardbeving werpt schaduw over nieuwjaarsreceptie Provincie Groningen

,,Dit is een enorme klap voor de provincie Groningen”, zegt René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, over de zware aardbeving bij Zeerijp. 

We wisten dat het zou komen
‘Het maakt in één klap duidelijk dat het een misverstand is dat de bodem in Groningen rustiger wordt’, aldus Paas tijdens een nieuwjaarsreceptie van de provincie. ‘We wisten dat de aarde in Groningen bleef schokken. Sinds vanmiddag weten we dat zware klappen ook nog steeds mogelijk zijn. Het maakt in ieder geval duidelijk dat er snel een goede schaderegeling moet komen.’

De gewone Groninger
Behalve voor de aardbeving bij Zeerijp had de commissaris van de Koning ook aandacht voor de ‘gewone Groninger’, waar volgens hem bijna niemand op lijkt. Paas: “Hoe bevorderen wij een gelukkig nieuwjaar voor bijna 600.000 Groningers? Door hen niet als gemiddeld te behandelen”. Paas pleit voor meer persoonlijke aandacht, volgens hem “het wondermiddel tussen mensen”.

Wat heb je nodig?
Een gebrek aan persoonlijke aandacht levert bijvoorbeeld bouwkundige rapporten op die een veelvoud kosten van de scheuren. En het zorgt ervoor dat mensen ‘de instanties’ niet zien als een oplossing, maar als een probleem, aldus de commissaris van de Koning. Hij vindt dat overheden zichzelf op dit vlak kunnen verbeteren. “Wat heb je nodig?” is een vraag die wat Paas betreft vaker zou moeten worden gesteld. Zoals aan iemand met aardbevingsschade, of iemand die de leefbaarheid in zijn buurt wil verbeteren. “We kunnen elkaar ‘veul haail en zegen’ toewensen, maar we kunnen het ook zijn”, sloot hij af.

Foto’s: Geert van Duinen & Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *