Aart Staartjes bij Scholtens – de Slegte

overzicht winkel-0633Wie het eerste Hannesboek niet gelezen heeft, weet niet wat voor bijzonder jongetje Hannes is. Hannes kun je vinden aan het eind van het dorp in een piepklein huisje met pappa en mamma. Ze zijn heel arm, de armsten van het dorp.  Aart Staartjes las vanmiddag voor vanmiddag bij Scholtens + de Slegte in Groningen, waar de kinderen uit Groningen van genoten en kennis konden maken met de bekende Nederlander van onder meer Sesamstraat.

Hannes woont in een straat met allemaal deftige huizen. Alleen het huisje van Hannes en zijn ouders kun je niet echt deftig noemen. Maar bij Hannes thuis ruikt het wel gezellig naar gehaktballen en gebakken uitjes. Als Hannes bij zijn klasgenootje Martine gaat spelen, moet hij dan ook eerst van zijn moeder onder de douche en schone kleren aan. Bij Martine thuis ruikt het niet naar gehaktballen gebakken uitjes, daar ruikt het naar viooltjes, vooral op de wc.

Aart Staartjes
Het meest bekend werd Aart Staartjes als bedenker en samensteller van een aantal baanbrekende kinderseries. In 1972 bedacht hij De Stratenmakeropzeeshow. Thema van dit kinderprogramma was het doorbreken van een aantal taboes. Er zou geen televisie worden gemaakt voor kinderen vanuit het gezichtspunt van volwassenen, maar kindertelevisie vanuit het gezichtspunt van het kind.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Sinds 1984 speelt Staartjes in het kinderprogramma Sesamstraat mee als Meneer Aart. Hij is daar een lichtelijk chagrijnige figuur, die vaak zegt dat het vroeger veel beter was en veel te mopperen heeft. Door de jaren heen werd hij duidelijk wat milder en na het overlijden van Lex Goudsmit nam hij diens rol als ‘opa van Sesamstraat’ zo’n beetje over. Meneer Aart is een van de weinigen in Sesamstraat die niet zichzelf maar een typetje spelen.

Staartjes heeft jarenlang Sint Nicolaas verwelkomd. In 1982 deed hij dit voor het eerst, in 1983 nam hij ook de presentatie voor zijn rekening. Het commentaar van Aart Staartjes was een groot succes. Pas in 2001 stopte hij, omdat hij met pensioen ging. Zijn commentaar heeft zelfs geleid tot de oprichting van de Aart Staartjes-fanclub: op ludieke wijze werd Staartjes tijdens de intochten getrakteerd op spandoeken en gebak.

Dit bericht is geplaatst in Foto, Nieuws met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *