Andreas Blühm bijzonder hoogleraar Kunstgeschiedenis, musea en maatschappij

Directeur Groninger Museum Andreas Blühm bijzonder hoogleraar Kunstgeschiedenis, musea en maatschappij

Andreas Blühm is aan de Rijksuniversiteit Groningen benoemd tot bijzonder hoogleraar Kunstgeschiedenis, musea en maatschappij. Blühm zal vanuit de nieuwe leerstoel een belangrijke impuls geven aan de opleiding Kunstgeschiedenis en het masterprogramma Conservatorenopleiding Kunstgeschiedenis, dat nauw samenwerkt met musea. Daarnaast zal Blühm een verbindende schakel vormen tussen de wetenschap, het Groninger Museum en de cultureel-educatieve omgeving in bredere zin. Hij zal zich vooral richten op de maatschappelijke en publieke functie van het museum, met bijzondere aandacht voor de wijze waarop het museum als een participatieve instelling in contact treedt met het publiek.

De samenwerking tussen museum en Rijksuniversiteit Groningen zal via dit hoogleraarschap geïntensiveerd worden, met positieve effecten voor studenten en ook goede mogelijkheden voor gezamenlijke onderzoekprojecten. Blühm wil hierbij het Groninger Museum als educatief laboratorium inzetten en onder meer studenten uitdagen om een rol als co-curator op zich te nemen.

Blühms specialisme, kunst uit de 19e eeuw, is een inhoudelijke aanvulling op de kennisgebieden van de afdeling Kunstgeschiedenis van de RUG. Verder is zijn uitgebreide museale praktijkervaring een belangrijke toevoeging aan het onderwijskundig palet. Zijn ervaringen en expertise op bijvoorbeeld de terreinen fundraising, public relations en moderne presentatietechnieken zullen van grote meerwaarde zijn voor toekomstige RUG-studenten Kunstgeschiedenis/Conservatorenopleiding.

Andreas Blühm studeerde kunstgeschiedenis, geschiedenis en archeologie en promoveerde in 1987 summa cum laude aan de Freie Universität Berlin. Na een loopbaan als onder andere Hoofd Presentatie bij het Van Gogh Museum en directeur van het Wallraf-Richartz-Museum Keulen werd hij in 2012 benoemd tot algemeen directeur van het Groninger Museum. Daarnaast werkte Blühm ook als (gast)docent aan universiteiten in onder andere Hamburg, Regensburg, Keulen en Hagen.

De bijzondere leerstoel is ingesteld dankzij de medewerking van de Stichting Groninger Museum voor Stad en Lande.

Foto: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Museum, Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.