Archeologische vondsten bij project Groningen Spoorzone

Schermafbeelding 2016-07-26 om 10.30.52“De Vork”, screenshot YouTube

Boven Haren, vlakbij Groningen legt ProRail een nieuw opstelterrein aan. Voorafgaand aan de werkzaamheden troffen we door archeologisch onderzoek bijzondere vondsten in de bodem. Dit zet de geschiedenis van het gebied in een ander daglicht.


Boerderij rond 200 voor Christus
Zo vonden we de contouren van een boerderij van duizenden jaren geleden. Dat is verrassend, omdat men altijd ervan uitging dat dit gebied al eerder veel te ‘nat’ was om te bewonen – zeker ruim 2000 jaar geleden. En zo oud schatten archeologen de nu gevonden boerderij. Nu blijkt dat al vanaf meer dan 5000 jaar geleden tot lang daarna mensen in het gebied verbleven. Pas in de Romeinse tijd, rond 200 na Christus voert de Hunze zoveel water aan, dat het echt te nat wordt. De boerenbevolking trekt dan uit het gebied weg, naar hogere en drogere delen van de Hondsrug. Eeuwen later, omstreeks 700 na Christus is het gebied gedraineerd door de aanleg van sloten. De nieuwe bewoners gebruiken het gebied dan weer voor akkerbouw en veeteelt.

Definitieve opgraving
Tussen de sporen Groningen – Bad Nieuweschans en Groningen – Zwolle, direct ten oosten van Essen voert ProRail archeologische opgravingen uit. Dit doen wij zodat we de objecten met archeologische waarde veilig stellen voordat we het opstelterrein bouwen. De opgravingen zullen naar verwachting nog een paar weken duren. Daarna worden alle gevonden objecten en sporen verzameld en in kaart gebracht. Samen vertellen ze het verhaal van de vroege bewoners van dit gebied.

Bron: Prorail / YouTube

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.