Arriva trein ontspoord bij Winsum

trein-winsumIn de buurt van Winsum is een trein gedeeltelijk ontspoord na een botsing met een melkwagen. Dat gebeurde zo rond het middaguur. Er zijn ongeveer 20 personen gewond geraakt waarvan er 3 naar het ziekenhuis zijn gebracht. Overige gewonden worden behandeld in de brandweerkazerne van Winsum. Daar verzamelen zich ook de familieleden van de gewonden.

De chauffeur van de melkwagen en de machinist van de trein zijn lichtgewond geraakt en ter plekke behandeld aan hun verwondingen. In het onderzoek naar de botsing tussen de tankauto en de trein is de vrachtwagenchauffeur aangehouden.

Reizigers die niet gewond zijn geraakt worden opgevangen op een nabij gelegen boerderij. Alle mensen hebben de trein inmiddels verlaten. Er zaten enkele tientallen passagiers in de trein. Het gaat om een trein van Arriva, traject Groningen-Roodeschool.

Werken op de grond van een ander
Pier Eringa heeft tijdens de persconferentie aangegeven dat ProRail grond van derden nodig heeft om de overweg de Voslaan te kunnen opheffen. Hiervoor moeten we juridische procedures volgen en dat is een zorgvuldig proces en kost tijd. “We moeten werken op de grond van een ander, dat kregen we contractueel niet rond. Ik baal hiervan als een stekker. Maar aan juridische procedures kunnen we niet voorbij gaan. We moeten volgens de wet handelen”.

Schade aan het spoor
Door de botsing is de trein ontspoord en heeft het spoor flinke schade opgelopen. Voordat de totale schade aan het spoor goed kan worden opgenomen moet eerst het onderzoek ter plekke door politie, ProRail, Arriva en de Inspectie Leefomgeving en Transport afgerond worden. Ook moet de trein geborgen worden. Zodra deze geborgen is, kan de exacte schade aan het spoor worden vastgesteld en kunnen we een goede inschatting maken van hoe lang de herstelwerkzaamheden in beslag nemen. Op dit moment kan ProRail nog niet exact aangeven hoe lang de herstelwerkzaamheden gaan duren. Zoals het er nu naar uit ziet zal dit wel enkele dagen in beslag kunnen nemen.

Foto: Raymond Bos

Dit bericht is geplaatst in 112, Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *