Bevingsdebat met Kamerleden en bestuurders in het Forum

Debat aardbevingen-4158Vandaag, 26 januari, een bevingsdebat in het Forum waar gediscussieerd is over, wie is aan zet, wie is verantwoordelijk en wie trekt de protemonnee? Sprekers tijdens dit debat de Kamerleden Agnes Mulder (CDA), Liesbeth van Tongeren (GL) en bestuurders waaronder Jan de Jeu (bouwmeester RUG) en hoogleraar geo-energie aan de RUG Rien Herber.

Ruud Vreeman
De aardbevingen in Noord-Nederland leken zich aanvankelijk te beperken tot het Hogeland. We dachten dat de stad Groningen de dans wel zou ontspringen. Sinds 30 september weten we beter: ook de stad moet rekening houden met bevingen en dus met schade en gevaar. Burgemeester Ruud Vreeman liet weten dat Den Haag en de NAM de gevolgen van de gasbevingen niet langer moeten bagatelliseren: “De aardbevingen in Noord-Nederland zijn een nationaal probleem.” Hij trok een parallel met de Watersnoodramp van 1953.

De stad breekt zich sindsdien het hoofd over een flinke handvol vragen. Wat betekenen de bevingen voor de dichtbebouwde en dichtbevolkte stad? Hoe kunnen we de veiligheid van de bewoners garanderen? Moeten grote projecten als het Groninger Forum en de Zuidelijke Ringweg alvast aardbevingsbestendig worden gebouwd? Moet de gaswinning stoppen of trager ter hand genomen? En hoe voorkomen we dat de stad gaat concurreren om de compensatiegelden met de negen bevingsgemeenten? Of laten we de zaak rusten omdat veel aandacht voor de aardbevingen slecht is voor het imago van Groningen en dus voor het vestigingsklimaat?

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *