Bijzondere locaties – Kerkje Leegkerk

Kerkje Leegkerk-1525-2Vandaag even een kijkje genomen bij het kerkje van Leegkerk.
Het was te druk om binnen te fotograferen. Daarom in deze post alleen foto’s van het exterieur. Mogelijk in de volgende post het interieur.

De hervormde kerk is een eenbeukige kerk met een vijfzijdig gesloten koor en een dakruiter met langgerekte, uivormige spits. Van de in het tweede of derde kwart van de in de dertiende eeuw gebouwde romano-gotische kerk resteren nog de westgevel en het westelijke deel van de noordgevel. In deze noordgevel bevindt zich een opmerkelijk laag geplaatst klein venster. Kenmerkend zijn de siernissen en de rondboogvensters met kraalprofielen. Het overige, laat-gotische muurwerk en de kap dateren van omstreeks 1520.

De dakruiter is achttiende-eeuws en bevat een klok uit 1554, gegoten door J. Vaghevens. Bij een restauratie in 1973 zijn de steunberen aan de zuidzijde opnieuw aangebracht en hebben de vensters een houten roedenverdeling gekregen.

Foto’s: Siebrand Wiegman
Dit bericht is geplaatst in Achtergrond, Cultuur, Foto, Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Bijzondere locaties – Kerkje Leegkerk

  1. W.J. Bolt schreef:

    Vandaag 20 april 2013 wilden wij het kerkje bezoeken. Aangekomen om 12.15 en alles was gesloten. Wij dachten dat het iedere zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur open zou zijn. Helaas wij kwamen voor niets alles was gesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *