Binnenstad auto- en fietsvrij tijdens koninklijk bezoek

Maxima_willem_alexanderLooproute Willem-Alexander en Máxima alleen voor voetgangers toegankelijk

Binnenstad deels auto- en fietsvrij tijdens koninklijk bezoek.
Om het feestelijke bezoek op dinsdag 28 mei van koning Willem-Alexander en koningin Máxima goed te laten verlopen, is een aantal verkeers- en veiligheidsmaatregelen nodig. Zo mogen in een groot deel van de binnenstad van Groningen tijdens het bezoek geen auto’s rijden of geparkeerd staan.

In een kleiner gebied daarbinnen mogen ook geen fietsers en bromfietsers rijden. Stadjers mogen daar ook geen fietsen en bromfietsen stallen. Het evenemententerrein (Grote Markt en Waagplein) met de looproute van het koninklijk paar is alleen voor voetgangers toegankelijk. Het Martinikerkhof is afgesloten voor het publiek. Daar staan namelijk 2.000 schoolkinderen om het koninklijk paar toe te zwaaien. Hulpverlening en ziekenvervoer komen vanzelfsprekend niet in gevaar.

Verordening
De veiligheids- en verkeersmaatregelen staan in de Verordening bezoek Koninklijk Paar die burgemeester Peter Rehwinkel in het belang van de veiligheid heeft afgekondigd. Er worden rond het Martinikerkhof en de Grote Markt veel bezoekers verwacht om Willem-Alexander en Máxima op hun eerste bezoek na de troonswisseling te zien. Het evenemententerrein waarover het paar van het Provinciehuis naar het Stadhuis wandelt, is vrij toegankelijk voor voetgangers, behalve het Martinikerkhof.

Informatie
De auto- en fietsverboden in de verschillende gebieden rond de looproute van de koning en koningin gelden tussen 7.00 en 11.00 uur. Bewoners en ondernemers moeten ervoor zorgen dat hun auto’s en fietsen dan weg zijn. Auto’s en fietsen die er dan nog staan, worden weggehaald. Leveranciers mogen tussen 7:00 en 11:00 uur ook niet het gebied in. De gemeente informeert nog deze week per brief de bewoners en ondernemers die met de verboden te maken krijgen over de maatregelen. In de brief komt ook een telefoonnummer te staan waar burgers met vragen terecht kunnen.

kaartjeBorden
Het gebied waarin tussen 7.00 en 11.00 uur geen auto’s mogen staan, bevindt zich grofweg tussen het Lopende Diep, Turfsingel, Oude Ebbingestraat, A-Kerkhof en het Zuiderdiep. Daarbinnen is een kleinere zone waarin ook geen fietsen meer mogen staan en fietsen verboden is. Een dag voor het bezoek staan er borden die aangeven waar geen auto’s en fietsen mogen staan tijdens het koninklijk bezoek.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uitgaan met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.