Bouwen voor jongeren blijft nodig

Zwerfvuil studenten-7092Sinds de start van het programma Campus Groningen is het aantal wooneenheden voor jongeren uitgebreid met 1.500. B&W van Groningen zetten nu vol in op het versnellen van het bouwen van woningen voor jongeren. Dat gebeurt onder andere omdat de gemeente signalen krijgt dat het beleid om per wijk niet meer dan 15% particuliere kamerverhuur toe te staan tegen de grenzen aanloopt. 

Het college wil niet dat de balans in een aantal wijken en straten verstoord raakt. Nieuwbouw van kwalitatief goede jongerenhuisvesting is één van de manieren om dat te voorkomen. Hierdoor blijkt het al moeilijker voor particulieren om kleinere slechte kamers te verhuren. De gemeente wil vooral woningen voor jongeren blijven bouwen in Paddepoel, het Ebbingekwartier/Oosterhamrikzone en de Reitdiepzone. Maar het evenwicht mag hier niet verstoord worden. Daarom onderzoekt de gemeente of het helpt om in de buurten van de nieuwbouwlocaties nieuwe particuliere kamerverhuur stil te zetten.

Controle
B&W nemen ook andere maatregelen om de balans niet te verstoren. Zo blijft de gemeente streng controleren op illegale kamerverhuur. De afgelopen jaren zijn 1.500 panden gecontroleerd, de meeste zijn niet illegaal. In het merendeel van alle gevallen legaliseert de gemeente deze woningen door het maximaal aantal bewoners terug te brengen naar twee. Hierbij komt niemand op straat te staan.

Beleidsregels aanpassen?
In de stad wonen ook ongeveer 15.000 jongeren in panden waarvoor de gemeente geen onttrekkingsvergunning hoeft te geven. Eigenlijk zijn dit wel onttrekkingen aan de woningvoorraad omdat de panden niet meer zelfstandig worden bewoond. Deze huizen tellen niet mee bij de 15%-norm. Hetzelfde geldt voor grote appartementencomplexen. De gemeente gaat daarom na of ze de beleidsregels moet aanpassen. B&W informeren de gemeenteraad vóór de zomer van 2014 over de uitkomsten van dit onderzoek.

Foto: Archief Siebrand Wiegman 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *