Brand op winkelcentrum Paddepoel

groningen-paddepoel-winkelcentrum-brand bakker van esch-4Dinsdagochtend 4 maart om 10.52 uur is er een brand ontstaan in het winkelcentrum Paddepoel aan de Eikenlaan in Groningen. Er was rookontwikkeling waargenomen in de Bakkerij. Op deze melding is een tankautospuit en een hoogwerker uitgerukt. Ter plaatse was de rookontwikkeling goed zichtbaar en omdat het winkelcentrum geopend was en er meerdere bezoekers aanwezig waren is er direct opgeschaald naar middelbrand. Ter assistentie voor de ontruiming van het winkelcentrum is een tweede tankautospuit vanuit de stad opgeroepen. 

Bij de eerste inzet is direct besloten om het winkelcentrum geheel te ontruimen. Bij de verkenning naar de brand in de bakkerij bleek dat de rookontwikkeling afkomstig was vanuit een ruimte achter de bakkerij. In deze afgesloten ruimte was een inpandige, midden spanningsinstallatie van Enexis de oorzaak van de rookontwikkeling. Door nog onbekende oorzaak is deze installatie in brand geraakt en veroorzaakte een smeulbrand die gepaard ging met veel rookontwikkeling.

De ontruiming van het winkelcentrum is voorspoedig en zonder problemen verlopen. Er is hierdoor tijdens de brand geen enkel gevaar geweest voor de aanwezige personen. De brandweer is ingezet om de brand in de afgesloten ruimte te bestrijden. Om de brand te kunnen blussen was het noodzakelijk om de installatie van Enexis spanningsvrij te maken. Enexis heeft deze afschakeling in werking gezet en vervolgens kon de brand eenvoudig worden afgeblust. De directe brandschade aan het winkelcentrum is beperkt gebleven tot de ruimte van Enexis. In overige delen van het winkelcentrum is enige rookschade ontstaan. Bij de bakkerij is de rookschade en nevenschade aan de producten het grootst.

De afschakeling van de installatie van Enexis had tot gevolg dat het hele winkelcentrum en een deel van de omgeving rondom het centrum enige tijd zonder stroom is komen te zitten. De politie heeft de omgeving van het ontruimde winkelcentrum tijdelijk beveiligd.
Enexis heeft alles in het werk gesteld om zo snel als mogelijk een noodstroomaggregaat aan te sluiten zodat in eerste instantie het deel van buiten het winkelcentrum weer voorzien kon worden van stroom.

Bij de bestrijding van de brand en de ontruiming van het winkelcentrum zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Omstreeks 12.30 uur was de klus voor de brandweer klaar en keerde het laatste brandweervoertuig terug naar de kazerne. Enexis heeft nog enige tijd nodig gehad om de stroomvoorziening van het winkelcentrum te herstellen. Gedurende deze tijd is het winkelcentrum volledig gesloten gebleven. Om 15.00 uur was de stroomvoorziening in het winkelcentrum hersteld en konden bezoekers weer worden toegelaten in het winkelcentrum.

Foto’s: FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *