Brand winkelcentrum De Beren

SONY DSCOp donderdagochtend om 11.42 uur werd de brandweer van de Stad gealarmeerd voor een gebouwenbrand (dakbrand) bij de Jumbo aan het Boterdiep. Op deze melding is een tankautospuit en hoogwerker vanuit de Sontweg uitgerukt. Vrij snel was duidelijk dat er ter plaatse een forse brand gaande was en is er opgeschaald naar middelbrand. Omdat de brand woede op het dak (7e verdieping) van een appartementencomplex met daaronder gelegen winkels o.a. de Jumbo en een apotheek is er naast middelbrand ook specifiek een tweede hoogwerker gealarmeerd.

Direct bij het ter plaatse komen is de hoogwerker ingezet om de brand aan de buitenzijde van het pand (dak en gevelbeplating) te bestrijden en is uit voorzorg direct begonnen met het ontruimen van de ondergelegen winkels en aangrenzende appartementen. Deze ontruiming is snel en effectief verlopen. Door gelijktijdige blussing vanaf de buitenzijde met de hoogwerker en van binnen uit (binnen aanval) op de 7e verdieping is de brand snel onder controle gebracht.

Rond 12.20 uur werd het sein brand meester gegeven. Om 12.30 uur konden de ondergelegen winkels weer open voor publiek en om 12.45 uur mochten bewoners van de begane grond en de 1e t/m 4e verdieping weer terug hun woningen in.

De brandweer is nog enige tijd bezig geweest om de smeulende resten tussen de gevelbeplating goed af te blussen. Om dit te bewerkstelligen is de gevelbeplating vanaf de 4e t/m de 7 verdieping volledig weggebroken.

De directe brandschade is door de snelle inzet beperkt gebleven tot de gevelbeplating op de 4e t/m 7e verdieping. Door inpandig blusacties te kunnen uitvoeren zijn een aantal appartementen opengebroken. De appartementen zijn niet uitgebrand maar hebben door de blusactie op de 5e, 6e en 7e verdieping aanzienlijke rook, water en sloopschade opgelopen. Salvage heeft in de loop van de middag de volledige schade geïnventariseerd en heeft treffende maatregelen genomen voor verdere beperking van schade en mogelijk herstel.

Bij de ontruiming en de brand zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Een moeder en haar baby zijn tijdelijk opgevangen op het nabijgelegen politiebureau. Moeder en kind maken het goed.

Om 14.30 uur was de klus geklaard en keerden de laatste voertuigen van de brandweer terug naar de kazerne. Naar de oorzaak van de brand zal nader onderzoek worden gedaan. Wat vast staat is dat er slijpwerkzaamheden hebben plaatsgevonden aan de buitenzijde van de gevel (onderhoudswerkzaamheden). Hierop heeft de gevelbeplating vlam gevat.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politieberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *