Burgemeester bezoekt 100-jarige heer K. Breeman

Burgemeester Peter den Oudsten bezocht vandaag – vrijdag 29 december – de heer K. Breeman. Meneer Breeman hoopt op 1 januari 2018 100 jaar te worden.

De heer Breeman werd op 1 januari 1918 te Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee geboren als jongste in een gezin van zes kinderen.  Na de lagere school in Ooltgensplaat bezocht hij de Mulo in Middelharnis. In 1933 wordt hij op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de Kweekschool in Groningen. Hij werkt enkele jaren als onderwijzer in het basisonderwijs tot hij op 1 december 1945 wordt aangesteld als onderwijzer aan het Koninklijk Instituut voor Doven, H.D. Guyot, in Groningen. Hij geeft er les in zeer verschillende klassen van peuters tot 18-jarigen en werkt een aantal jaren als articulator in het individueel spreek- en taalonderwijs.

Op 1 januari 1964 wordt de heer Breeman benoemd tot hoofd der school van het Guyotinstituut. Van 1973 tot en met 1980 is hij directeur van het Doveninstituut.

De heer Breeman huwde met Nannie Zorge (overleden in 2002) met wie hij twee dochters kreeg. Hij heeft drie kleindochters en vier achterkleinkinderen.

Hij was dertig jaar lang bestuurslid van de Groninger afdeling van de Nederlandse Reisvereniging. In zijn jonge jaren was hij een enthousiast beoefenaar van de damsport en was hij voorzitter van de Provinciale Groninger Dambond. Hij was verslaggever van damwedstrijden voor verschillende kranten zoals het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden, Het Vrije Volk en de Provinciale Groninger Courant.

Daarnaast was hij voorzitter van het bestuur van de Heymansstichting, lid van de Ouderenraad afdeling Groningen en lid van de PvdA, vanaf de oprichting van deze partij in februari 1946.

Foto’s: Geert ven Duinen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *