Campus Zernike naar internationaal formaat

PC Visie Zernike Campus Groningen-3870De Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en de gemeente Groningen hebben een ambitieuze stedenbouwkundige visie opgesteld voor de Zernike Campus Groningen. De visie geeft op hoofdlijnen – voor de komende 10 tot 15 jaar – de koers voor de ontwikkeling van de Zernike Campus Groningen aan. De campus heeft, met de enthousiaste en stuwende kracht van de aanwezige kennisinstellingen en ondernemers, volop mogelijkheden om uit te groeien tot een onderwijs-, kennis- en ontwikkelingscentrum van (inter)nationaal formaat. Ook wordt ontwikkeling van studentenhuisvesting op Zernike onderzocht. Naast het nu voorliggende ruimtelijke plan ligt de sleutel tot succes in verregaande samenwerking en goede marketing van de campus. De bijbehorende investeringen worden geraamd op circa € 15 miljoen.

In een gezamenlijke persconferentie hebben de bestuurders van de gemeente, de RUG en de Hanzehogeschool Groningen vandaag 21 januari de nieuwe visie gepresenteerd.

Veel nieuwe ontwikkelingen
De Zernike Campus heeft de afgelopen tien jaar een forse transformatie doorgemaakt. Er zijn nieuwe onderwijs-, onderzoeks- en faculteitsgebouwen ontwikkeld en gebouwd. Ook voor de komende jaren staan een aantal grootschalige en ambitieuze plannen op stapel.

Wat betreft uitstraling en indeling zijn noord en zuid op de campus nu nog erg verschillend van karakter. Het zuidelijk deel van de campus gaat over onderwijs, onderzoek en kennisontwikkeling. Achter parkeerterreinen en een hoogspanningstracé ligt aan de noordzijde het bedrijvengebied met een mix van bedrijfsverzamel­gebouwen en panden die door de ondernemers zelf zijn gebouwd.
Om een levendige campus te creëren worden de mogelijkheden verkend om er studentenhuisvesting te ontwikkelen. Er komt een prijsvraag die zich daarop richt. Ook de entrees van de campus (noord & zuid) worden aangepakt en er komt een plan voor gezamenlijk buitenmeubilair.

Schermafbeelding 2015-01-21 om 14.23.55De investeringen in het campusterrein liggen rond de €15 miljoen. De kosten worden afhankelijk van het onderwerp in hoofdzaak door de gemeente en/of de kennisinstellingen gedragen. In het komend jaar wordt de procedure tot het aanpassen van het bestemmingsplan gestart.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *