Code Rood Groningen blokkeert gebouw Gasunie

Laatst bijgewerkt op

Code Rood Groningen voert vandaag actie bij het gebouw van de Gasunie in Jouw Stad. De ingang van het gebouw is geblokkeerd door een (nog) kleine groep actievoerders. Op het moment dat wij bij de actie aanwezig waren was er meer pers dan actievoerders.

Vorige week schrokken de provincie Groningen en delen van de stad wakker door een aardbeving met een kracht van 3.4, met Westerwijtwerd als epicentrum. De beving behoort tot de top 3 zwaarste bevingen in de provincie, en komt nog geen 1.5 jaar na de beving in Zeerijp, die tevens een magnitude van 3.4 had.
Tekst gaat door onder de foto’s

Deze meeste recente aardbeving vergroot voor Groningers het gevoel van onveiligheid, en versterkt de heersende verontwaardiging over de versterkingsoperatie, schadeafhandelingen, en het afbouwen van de gaswinning. De tijd van medeleven en excuses is geweest – het is tijd voor daden! En gezien het gebrek aan politieke daadkracht, is nú het moment voor Groningen om een duidelijk signaal af te geven dat de gaskraan nu écht dicht moet.
Tekst gaat door onder de foto’s

De Gasunie is 100% in handen van de Nederlandse Staat en valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Gasunie is belast met het transport en de opslag van gas, en is daarmee onderdeel van de gaswinnende bureaucratie. Hun nieuwe stikstoffabriek zorgt ervoor dat we meer hoogcalorisch gas uit het buitenland kunnen importeren, maar dat is een verplaatsing van het probleem en draagt níet bij aan een duurzame energietransitie. Het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat is vooral een Ministerie van Economische Zaken, die winstbelang boven welzijn blijft stellen. Wij willen de Staat daarom in haar portemonnee raken, aangezien zij weigert de portemonnee te trekken voor Groningers.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *