Cohen vorstelijk beloond voor 15 dagen werk

ProjectX Haren-0483Cohen kreeg 35 duizend euro voor 15 dagen werk en twintig vergaderingen. Beunhazerij?

‘Iets minder dan 35 duizend euro’ kreeg Job Cohen als persoonlijke vergoeding voor zijn onderzoek naar de Facebookrellen in Haren. ‘Dat is voor vijftien dagen werk. Plus de tijd van circa twintig vergaderingen, reis- en verblijfskosten en 21 procent btw.’

Terwijl hij zijn onderzoek deed, zwegen de burgemeester van Haren en de politieleiding in Groningen tegen gemeenteraadsleden, burgers en journalisten over de toedracht tijdens de rellen. Cohen: ‘Nee, ik heb het ze niet gevraagd. Alhoewel, misschien ook wel. Ik vind het wel logisch dat ze hun mond houden. Als zij zelf wat gaan roepen, kan dan weer in strijd worden met wat wij zeggen. Dat zag je ook bij die persconferentie op de zaterdag na de rellen: dat wijkt dus af van wat wij nu vinden.

Hooliglans
Tijdens de persconferentie verklaarde de politie dat voetbalhooligans een actieve rol hebben gespeeld bij Project X Haren. Cohen vindt daar geen bewijs voor. ‘Er zijn vast hooligans geweest, maar ze zitten niet bij degenen die aangehouden zijn. En dan denk ik: als ze echt een rol hadden gespeeld, waren ze eruit gehaald.

Draaiboek
‘Ik zou het niet zo gek vinden om eens kritisch naar de GRIP-structuur (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure, red.) te kijken. Dat wordt een dwangmiddel. Als je voortdurend in draaiboeken moet kijken: wie moet wat doen, dat is een ramp. GRIP 3 is er voor rampen, waarbij sprake is van verschillende diensten: politie, ambulance en brandweer. Dit is geen ramp, en het ging alleen over de politie.

Lastig
‘Het lastige was hier: Haren is een kleine gemeente, met een onervaren burgemeester. We schrijven: zorg voor een zodanig netwerk dat je expertise binnen een of twee dagen bij elkaar kunt haalt. Je kent mekaar binnen de veiligheidsregio. Dus zeg dan: kom me helpen.’

Bron: VK
Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Achtergrond, Nieuws, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *