College wil betere toegang minimaregelingen

Succesvolle aanpak van armoede in Stad

nieuw gebouw gemeente-5730Het college wil in 2016 door met de huidige succesvolle aanpak van armoede in Stad. Met extra aandacht voor het verbeteren van de toegang tot regelingen en de ondersteuning van jongeren van 12 tot 18 jaar. Ook wil het college meer gebruik maken van de succesvolle inzet van ervaringsdeskundigen en meer ondernemers met het armoedebeleid verbinden.

Eén op de vijf kinderen in Groningen groeit op in armoede. Voor deze kinderen heeft de gemeente een vangnet dat hen helpt mee te doen (Kindpakket). Wethouder voor armoedebeleid Mattias Gijsbertsen: “We zien dit jaar een toename van het aantal kinderen dat hier gebruik van maakt. We hebben dan ook fors ingezet op het verbeteren van de toegang. Daar willen we in 2016 verder mee, niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen.” 
De verwachting is dat in 2015 circa 2800 kinderen ondersteuning ontvangen via Stichting Leergeld, het Zwemvangnet, Jeugdsportfonds en/of het Jeugdcultuurfonds.

Minima bellen minima
De gemeente wil de toegang zo makkelijk mogelijk maken. Daarom zijn tussen november 2014 en juli 2015 ruim 1.200 minimahuishoudens met kinderen telefonisch voorgelicht over het Kindpakket. Het belteam bestond uit ervaringsdeskundigen; (ex-) bijstandsgerechtigden met een werkervaringsplaats bij de gemeente Groningen.
Uit de evaluatie van deze proef ‘minima bellen minima’ bleek dat veel minima niet of slecht op de hoogte zijn van de Kindpakket regelingen. Ze maken er dan ook nog geen gebruik van, maar gaven aan dat ze nu wel gaan doen. Vanwege het succes wordt de proef voortgezet in de vorm van een Serviceteam. Dat is al begonnen met het bellen van minima met kinderen in het voorgezet onderwijs over de laptopregeling.

Foto: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *