Comet ISON heeft tocht langs de zon mogelijk overleefd

soho-going-comingEen klein deel van de komeet ISON heeft de zwaai rond de zon mogelijk toch overleefd, zo melden deskundigen van o.a. de NASA

Donderdag werd nog aangenomen dat ISON uiteen was gevallen, maar astronomen hebben nu aanwijzingen dat er nog een sprankje hoop is voor de komeet.

Onderzoekers van de NASA zijn momenteel bezig beelden te bestuderen waar een lichtstreep op te zien is. Dat zou erop kunnen wijzen dat ISON niet geheel door de zonnehitte is verwoest. In de komende dagen zouden resten van de komeet nog verder kunnen oplichten.  Dat zou dan “de ster van Bethlehem” kunnen worden. 

Aanvankelijk werd gedacht dat de reusachtige bal van ijs, gas en stof geheel ten onder was gegaan, nadat hij de gloeiend hete kring om de zon was ingeraasd. Op beelden van de afgelopen uren is echter een schittering te zien die mogelijk van een klein stuk van de komeet afkomstig is. Dat meldde de BBC vrijdag. Het afgelopen jaar dat onderzoekers Comet ISON hebben bekeken – en vooral tijdens zijn definitieve nadering van de zon – werd de komeet helderder en gedimd op onverwachte manieren.

Rechts onder in de video is een optie om Nederlandse ondertiteling in te stellen.

Foto & video: Nasa

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Wetenschap met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *