Commandobunker Rabenhauptterein succesvolle hangplek voor vleermuis

Hangplek voor baardvleermuizen en watervleermuizen

De commandobunker op het Rabenhauptterrein is afgelopen winter volop in gebruik genomen door vleermuizen. Vijf baardvleermuizen en vijf watervleermuizen kozen de bunker als winterverblijfplaats.

Twee jaar geleden hebben de gemeente Groningen, Zoogdiervereniging Nederland (VZZ), Landschapsbeheer Groningen en leerlingen van de Erasmusschool (een school voor voortgezet speciaal onderwijs) gezamenlijk gewerkt om de commandobunker op het Rabenhauptterrein te ontruimen en vleermuisvriendelijk in te richten.
.
In het totaal zijn er zo’n 70 nieuwe ‘hangplekken’ aangebracht. Dit zijn holle stenen en platen met slechts enkele centimeters ruimte waar vleermuizen in weg kunnen kruipen. De bunker bestaat uit verschillende ruimtes en wandstructuren waarbij het totale volume zo’n 1500 m3 bedraagt. Dit zorgt voor een noodzakelijke stabiele lage wintertemperatuur. Maar ook voor kleine micromilieus zodat de vleermuizen meerdere opties hebben en op een andere plek kunnen gaan hangen omdat de ene plek net iets koeler of vochtiger is dan de andere.

Het Rabenhauptterrein in Groningen vormt samen met het aangrenzende Sterrebos en de RK-begraafplaats een hotspot voor vleermuizen. In het gebied komen maar liefst negen soorten vleermuizen voor. Deze rijkdom aan vleermuizen maakt de plek tot een bijzonder gebied, zeker voor een stedelijke omgeving.

De locatie van de bunker is op het Rabenhauptterrein bij de Thomsonstraat (zijstraat Hereweg). De gemeente overweegt jaarlijks buiten het vleermuiswinterseizoen een rondleiding in de bunker aan te bieden.

Foto: Gemeente Groningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.