Complete trilogie Aeon van Gabriel Lester in Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft de primeur om de complete trilogie te tonen van de nieuwe video-installatie Aeon van beeldend kunstenaar en filmmaker Gabriel Lester (1972). Speciaal voor de solotentoonstelling The Return of Lester’s Loops, te zien vanaf zaterdag 10 juni, maakte Lester het drieluik compleet. 

Gabriel Lester transformeert het Coop Himmelb(l)au-paviljoen van het Groninger Museum tot een bijzondere ruimtelijke ervaring met Ripples, een grote installatie die bestaat uit cilindervormige delen. De cilinders vormen een opvallend contrast met de architectuur van het paviljoen, waarin geen muur recht is, de ramen op onverwachte plekken te vinden zijn en het plafond gekanteld lijkt. De steile wanden van de installatie komen terug in één van de drie films, waarin een automobilist in een ‘loop’ rijdt. Het geheel is een scenografie van ruimten die als echo dienen van zowel de video’s als de architectuur. De bezoeker beleeft de omgeving steeds opnieuw en er ontstaat zo een déjà-vu sensatie.

Elk van de drie films heeft een bestuurder van een voertuig in de hoofdrol. Lester neemt de bezoeker mee in de overpeinzingen van deze personen. Gedachten over het lot van de mens, hoop, dromen en verwachtingen.

Foto: Harshvir Oberai

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Museum met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *