Controle op de kwaliteit van het zwemwater – blauwalg

z_5af5f71e19De kwaliteit van water kan achteruitgaan als het warme weer aanhoudt. Daarom wordt het water tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, iedere twee weken gecontroleerd. Het waterschap Noorderzijlvest of Hunze en Aa’s of Wetterskip Fryslân controleert de monsters van het zwemwater op zuurgraad, helderheid en aanwezigheid van bacteriën. Locaties waar bacteriën zijn aangetroffen worden iedere week gecheckt. De provincie inspecteert alle zwemplaatsen op hygiëne en veiligheid (zijn er bijvoorbeeld drijflijnen, afvalbakken, douches).

Blauwalg
Als de temperatuur van het water stijgt, kan het aantal blauwalgcellen boven de toegestane grens uitkomen. Blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en dieren. Blauwalgen kunnen huidirritatie of maag- en darmstoornissen veroorzaken. Wanneer de provincie blauwalg constateert, wordt afhankelijk van de hoeveelheid blauwalg een waarschuwing of een negatief zwemadvies gegeven of wordt er zelfs een zwemverbod afgekondigd. Om de recreanten hierop te attenderen plaatst de provincie waarschuwings- of verbodsborden op de locatie.

Zwemmersjeuk
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven van wormen die met het blote oog niet te zien zijn. De larven komen van slakjes in het water. Wanneer deze larven in plaats van een watervogel een zwemmer tegenkomen, proberen ze door te dringen in de huid. Omdat dit niet lukt sterft het larfje af. De afweerreactie die daarbij optreedt veroorzaakt rode bulten, die niet alleen erg jeuken maar ook branderig aanvoelen. Bij herhaaldelijke infectie kan ook hoofdpijn of koorts optreden. Na een paar dagen verdwijnt de huiduitslag. Het advies is na het zwemmen direct douchen, en heel stevig afdrogen door de huid te scrubben. Als er veel klachten binnenkomen over zwemmersjeuk plaatst de provincie waarschuwingsborden.

Waar kan ik zwemmen?
Gaat u zwemmen en wilt u zeker weten of de kwaliteit van het zwemwater nog steeds goed is? Dan kunt u bellen met de zwemwatertelefoon:
050 – 316 44 55. Voor actuele informatie kunt u ook kijken op
teletekstpagina 725 en de pagina met actuele informatie zwemplassen in gaten houden.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *