CvdK Max van den Berg: Als het moet, laten we onze tanden weer zien

Persconf Min Kamp Loppersum-4785-2De Groningse commissaris van de Koning Max van den Berg liet  zaterdagochtend nogmaals weten dat het compensatiepakket van minister Henk Kamp van Economische Zaken een goed startpunt is voor de toekomst van Groningen. De commissaris van de Koning gaat er vanuit dat de minister zich houdt aan zijn belofte en dat hij Groningen voor komende tijd zal blijven steunen. „En als het nodig is, dan laten we onze tanden weer zien”, zei hij. 

De commissaris is zich bewust dat er veel debat is over de veiligheid. Met de 55 miljoen die we jaarlijks krijgen ter stimulering van de economie en leefbaarheid is het zaak hiermee maar eens flink aan de slag te gaan.”

„Als de huidige inzichten over de risico’s en de gaswinning niet veranderen, dan ligt verlenging in de rede”, beloofde minister Kamp. Hij benadrukte ook dat een onafhankelijke partij gaat toezien op de uitvoering van de schadevergoeding door de NAM. Ook zei hij dat betrokken partijen nog een zienswijze kunnen indienen op het nieuwe gaswinningsplan van de NAM, en dat ze als het plan definitief is ook beroep kunnen aantekenen bij de Raad van State.

Nieuwjaar receptie Provincie-4033De Groninger Bodem Beweging vindt dat Kamp de gaswinning onvoldoende terugdraait. Lambert de Bont namens Groninger Bodem Beweging; „Het nieuwe winningsplan verschilt amper met de afspraken die er al waren”, aldus bestuurslid Lambert de Bont. „Daarnaast is er het afgelopen jaar flink meer gas gewonnen dan in 2012. Het geld dat daarmee extra is verdiend, krijgen we nu terug als compensatie. En het grootste deel daarvan gaat naar schadevergoeding en versterking van woningen. Dat moet geen extra cadeautje zijn, maar een vanzelfsprekendheid.”

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *