In de voetsporen van Cornelis Jetses door Groningen

Scheepvaartmuseum-1462Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseert bijzondere stadswandelingen

In het kader van de tentoonstelling Het Groningen van Cornelis Jetses organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum op 28 december 2014 en 4 januari 2015 tussen 14.00 en 15.30 uur de stadswandeling In de voetsporen van Cornelis Jetses. Gastconservator en auteur van het boek over Cornelis Jetses, Bob Verschoor, zal de deelnemers langs een aantal locaties uit de jeugd van deze illustrator leiden. Jetses is de geestelijke vader van onder andere Ot en Sien en het welbekende leesplankje Aap-Noot-Mies. De stadswandeling wordt voorafgegaan door een rondleiding langs de tentoonstelling in het museum.

Jeugdherinneringen
Leidraad voor deze stadswandeling vormen de jeugdherinneringen en illustraties van Cornelis Jetses. Jetses – ook bekend van de iconische schoolplaten uit lang vervlogen tijden – werd geboren in Groningen en groeide op in een arme buurt (Hortusbuurt) in Groningen. Vanaf zijn dertiende volgde hij tekenlessen in de avonduren, terwijl hij overdag werkte in een steendrukkerij. In 1951, vier jaar voor zijn dood, heeft Cornelis Jetses zijn jeugdherinneringen opgeschreven. In deze memoires vertelt Cornelis Jetses hoe hij opgroeide als kind, met wie hij omging, hoe hij en zijn vriendjes zich vermaakten en hoe feestdagen werden gevierd in het arme gezin Jetses. Door deze stadswandeling zal deze geschiedenis nog meer tot leven komen en krijgen de deelnemers een prachtig beeld van de stad Groningen aan het eind van de 19e eeuw.

Data en tijden
De stadswandelingen vinden plaats op zondag 28 december en zondag 4 januari. Op beide dagen begint de wandeling om 14.00 uur en eindigt om 15.30 uur. Startpunt is de hal van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat 24 te Groningen. Kaarten zijn aan de balie verkrijgbaar. De kosten zijn €6,50 p.p.

Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Nieuws, Uitgaan met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *