Karpov-Timman blikvanger Schaakfestival Groningen

schaakfestival Gasterra-3773Gisteren de officiële opening van het 51e schaakfestival Goningen 2013 in aanwezigheid van wethouder Dig Istha en de Russische attachee in het Gasterra gebouw aan de Stationstraat in Groningen. De Russchische attachee was aanwezig vanwege de beëindiging van het Rusland-jaar. De vele sprekers memoreerde over vroeger en de toekomst van het schaken. Het was een bijzondere opening.

De 51e editie van het Schaakfestival Groningen zal van 21 t/m 30 december a.s. een recordaantal grootmeesters en vele honderden andere schakers uit binnen- en buitenland naar Noord-Nederland trekken. Voormalig wereldkampioen Anatoly Karpov en ‘Best of the West’ Jan Timman, speleneen tweekamp over vier partijen in het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013. Deze unieke gebeurtenis vindt plaats van 26 t/m 29 december in het Groninger Museum. De partijen en de explicatie daarvan door de bekende schaakcommentator Hans Böhm zullen live te volgen zijn op videoschermen in de speellocatie van het Schaakfestival zelf: het Sportcentrum van Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool op het Zernikecomplex.

Naast de bijna twintig grootmeesters die hun deelname al hebben toegezegd, worden ook weer vele jonge talenten in Groningen verwacht.

Een prominent onderdeel van het Schaakfestival is de University of Groningen Chess Challenge. Voor deze tweekamp over eveneens vier partijen, die van 27–30 december plaatsvindt in het Sportcentrum, zijn dit jaar twee Friese topschakers gecontracteerd: voormalig Europees kampioen Jan Werle  en Nederlands Jeugdkampioen t/m 0 jaar Nick Maatman.

De match Karpov-Timman zal worden omlijst door een aantal nevenactiviteiten, waaronder een review door de spelers van de historische WK-match van 1993 (op 28 december in Hampshire Plaza), een aantal workshops voor o.a. de weer op de Hotelschip de Mars gehuisveste nationale jeugdtop en diverse simultaanseances – aan een waarvan de Fraeylemaborg in Slochteren gastvrijheid verleent.

Naast al deze voor deze editie bijzondere ingrediënten ook weer de Open groepen B en C (9-rondig), het 5-rondige Groningen Compact (van 26 t/m 30 december), het Noord-Nederlands basisscholenkampioenschap Raindropchess op 22 december, het Grand Prix-jeugdtoernooi voor de jeugd op 23 december en de traditionele Oliebollen op 30 december. Tevens zal in het Groningse schaakcafé Atlantis een after-chess programma worden aangeboden.

Schaken tijdens de donkere maar sfeervolle decemberdagen: er gaat niets boven Groningen!!schaakfestival Gasterra-3768

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, Nieuws, Sport met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *