Donkere wolken komen dichtbij (update)

Wolk zon met regen richting Leek-2343Het gaat slecht met de lokale nieuwssite Groningen Dichtbij.

Dat bevestigt Bart Brouwers die namens de Telegraaf Mediagroep (TMG) de lokale nieuwssites van Dichtbij bestiert. “We zien dat de omzet niet is wat we verwacht hadden.
De kosten die we maken voor redactie en sales komen niet in de buurt van de opbrengsten”, aldus Brouwers. Hij bekijkt welke mogelijkheden er resten voor Groningen Dichtbij. “In het uiterste geval gaan we terug naar een aggregatiemodel. Dan nemen we vrij toegankelijk nieuws over. We publiceren de eerste vijftig woorden en daarna verwijzen we naar de bron. Daar komt nul redactie aan te pas.” Zo bericht het Dagblad v.h. Noorden.

dichtbij_tmgDe nieuwsite(blog) begon in 2011 met een aantal z.g.n. ‘meeschrijvers’ mensen die het leuk vonden oms als hobby stukjes te schrijven of foto’s te maken. Zij kregen daarvoor niets betaald, ze zochten immers een podium om hun creativiteit bij het grote publiek te mogen publiceren? Totdat sommige van deze meeschrijvende ‘amateur journalisten’ en fotojournalisten er achter kwamen dat Groningen Dichtbij (TMG) het niet zo nauw nam met hun auteursrechten. Bovendien zou ‘Dichtbij’ met overheidssubsidie zijn opgezet. De meeschrijvers waren er mee bekend dat ze niet betaald zouden worden. Echter, er werden wel onkosten gemaakt (afschrijving van o.a. camera’s, parkeergeld e.d.). Sommige meeschrijvers zijn dan ook na enige tijd gestopt met hun activiteiten omdat Groningen Dichtbij zelfs niet bereid was hun onkosten te betalen. Er werden wel steeds beloftes gedaan, maar daarvan kwam niets terecht.

Zie ook het artikel van Chris Klomp in de Volkskrant.

Foto: Siebrand Wiegman
Dit bericht is geplaatst in Achtergrond, Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *