Eerste exemplaar H.N. Werkman voor Jacques Wallage

groningen-centrum-museumeiland-werkman-7Vanmorgen, 14 november, is in het Groninger Museum het eerste exemplaar van het nieuwe boek over de kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman overhandigd aan Jacques Wallage, voorheen voorzitter van de Stichting H.N. Werkman en oud-burgemeester van de stad Groningen. De presentatie van het boek H.N. Werkman is de aankondiging van de manifestatie ‘Werkman 2015’en de overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum van 10 april tot 1 november 2015.

De executie van Werkman vlak voor de bevrijding van Groningen is van invloed geweest op de wijze waarop over Werkmans kunstenaarschap wordt gesproken. Zijn (inter) nationale erkenning in de jaren na de oorlog is vaak gekoppeld aan het abrupte einde van zijn leven. In het boek spreekt Universiteitshoogleraar Kunst en Samenleving Henk van Os de wens uit om Werkman die plaats in de kunstgeschiedenis te geven die hij verdient. De auteurs hebben hier gehoor aan gegeven en zijn erin geslaagd de eigenzinnige ontwikkeling binnen Werkmans oeuvre te laten zien. Zij schrijven over Werkman als kunstenaar die zich steeds bleef vernieuwen, zich niet wilde conformeren aan conventies en die altijd een vrije omgang met de begrippen abstract en figuratief hanteerde.

Het boek H.N. Werkman 1882-1945
Leven & werk is een biografie in beeld. Het oeuvre en het levensverhaal van Werkman zijn gebundeld in tien hoofdstukken, verdeeld in honderd beknopte episodes en vele afbeeldingen. Zijn grafische achtergrond, de economische omstandigheden, het kunstleven in Groningen, de internationale avantgarde en de oorlogsjaren: het unieke van Werkman ligt in de manier waarop hij al deze draden vervlocht in zijn werk.

Volgend jaar, zeventig jaar na zijn dood, is het boek het uitgangspunt voor de grote Werkmantentoonstelling in het Groninger Museum, en de kapstok voor een cultureel programma in stad en provincie Groningen.

Het rijk geïllustreerde boek bevat 256 pagina’s en is verkrijgbaar bij de boekhandel en de museumwinkel voor slechts € 29,95.

Foto’s: FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *