Eerste exemplaar “Mijn bevrijding” voor Stanley Butterworth

groningen 70 jaar bevrijd-5163Vanmorgen de officiële opening van Groningen 70 jaar bevrijd in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. De eerste legervoertuigen reden vandaag de stad. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat na hevige gevechten de stad Groningen werd terugveroverd op de Duitsers.

Onder de aanwezigen Stanley Butterworth, één van de eerste bevrijders van Groningen die zijn broer Fred moest verliezen aan de Paterswoldseweg in Groningen.

Deze werd met zijn tank getroffen door een granaat. Stanley ontving van Frank von Hebel het eerste exemplaar Mijn bevrijding, waarin hij verhalen beschrijft van Groningers die vertellen over hun bevrijding.

De bevrijding van Groningen duurde van vrijdag 13 april tot en met maandag 16 april 1945. De geallieerden en de bevolking betaalden een hoge prijs. In de strijd kwamen 110 Groningers om tijdens de gevechten, 43 Canadezen sneuvelden. Naar schatting 300 Duitse soldaten, Nederlandse en Belgische SS’ers, SD’ers en NSB’ers vielen in de strijd. In deze tentoonstelling wordt de bevrijding in april 1945 per dag belicht, en de impact die de bevrijding heeft gehad op de inwoners van de stad.

Foto’s: Siebrand Wiegman & FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *