Einde bestuursbeurzen voor Vindicat

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen hebben besloten de reeds opgeschorte bestuursbeurzen voor Vindicat in dit studiejaar definitief niet uit te betalen aan de huidige bestuursleden. Dit naar aanleiding van een niet bij de ACI gemeld geweldsincident uit december 2017. 

De RUG werd op 30 april via een regionaal dagblad in kennis gesteld van de dagvaarding van twee leden van Vindicat atque Polit in verband met een mishandeling van een ander lid met ernstig letsel tot gevolg. Dit incident vond plaats op 3 december 2017. Volgens de Gedragscode Studentenverenigingen van RUG en Hanzehogeschool had dit incident gemeld moeten worden bij de Adviescommissie Introductietijden (ACI). Fysiek geweld jegens leden en het niet zelf melden hiervan zijn beide in strijd met de gedragscode. Vindicat heeft op maandag 7 mei tijdens een gesprek met vertegenwoordigers van de ACI, RUG en Hanzehogeschool alsnog openheid van zaken gegeven.

Beoordeling
De bestuursbeurzen voor de huidige bestuursleden van Vindicat zijn in september 2017 opgeschort door RUG en Hanzehogeschool in verband met een incident bij een sushirestaurant. Rector Magnificus Elmer Sterken van de RUG: “Aan het eind van dit studiejaar zouden we beoordelen of de bestuursleden aanspraak konden maken op deze financiële tegemoetkoming uit het Profileringsfonds. Voorwaarde hiervoor was dat zich geen nieuwe incidenten mochten voordoen. De trieste constatering is dat dit helaas niet is gelukt, maar dat ze ook verzuimd hebben om het te melden.”

Het Profileringsfonds
RUG en Hanzehogeschool verstrekken uit het Profileringsfonds financiële ondersteuning aan studenten die een bestuurs- of medezeggenschapsfunctie hebben, of studenten die studievertraging oplopen door bijzondere (familie-)omstandigheden en/of door het beoefenen van topsport. Een studentbestuurder kan aanspraak maken op 6 beursmaanden. Eén beursmaand is goed voor €444,20. Het gaat dus om een maximaal bedrag van €2.665,- p.p., en een totaalbedrag van € 33.315 euro (9 bestuurders).

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *