Esperantokruising niet onveilig

steden nederland, groningen, oosterpoortwijkDe Esperantokruising is wellicht minder overzichtelijk, maar niet onveilig. Op deze kruising in het zuiden van de stad Groningen bij het spoor vinden niet veel ongelukken plaats, zo blijkt uit de ongevallenregistratie. Burgemeester en wethouders van Groningen zien dan ook geen aanleiding om er maatregelen te nemen.

Dat antwoorden B&W op vragen van de ChristenUnie. “Wij herkennen het beeld dat de Esperantokruising onveilig is niet. Uit de ongevallenregistratie komt niet het beeld naar voren dat hier veel ongelukken gebeuren”, aldus B&W. “Ook de politiek herkent het beeld van een onveilige kruising niet. We kunnen ons wel voorstellen dat veel verkeersdeelnemers zich niet veilig voelen op deze kruising. Dat heeft vooral te maken met de complexiteit van de kruising.”

Afbuigende voorrang
De Esperantokruising tussen het hoofdstation en station Europapark is complex. Aan beide kanten van het spoor is er ‘afbuigende voorrang’, zodat de kruising vrij is als de slagbomen dalen. Anders is er het risico dat het verkeer niet op tijd van de spoorwegovergang kan rijden als er een trein aan komt. “Een afbuigende voorrangsweg leidt wel eens tot onduidelijkheid bij de weggebruiker, en kan de oorzaak zijn dat het kruispunt als onoverzichtelijk wordt ervaren.”

Vierde spoor
De spoorwegovergang bij de Esperantokruising wordt gesloten als er een vierde spoor bij komt. Dan is een gelijkvloerse spoorwegovergang geen optie meer in verband met de spoorveiligheid. Naar verwachting start de bouw van de Helperzoomtunnel in 2015. Als deze tunnel klaar is, wordt de overweg op de Esperantokruising gesloten. Fietsers die de Esperantokruising nu willen mijden, kunnen de fietstunnel onder het station Europapark nemen.

Foto’s: FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *