Hoe wordt Groningen Afvalvrij?
Afvalbeleid centraal tijdens Let’s Gro in Forum
Na een week lang ideeën en meningen op te hebben gehaald, in de wijken en dorpen van de gemeente Groningen, bespreken we in een afsluitende talkshow de eerste resultaten. Hoe zorgen we samen voor minder afval? Wat gaat werken en wat niet? En hoe nu verder?
In deze talkshow ging Lara Harbers in gesprek met experts om de eerste resultaten te duiden. Wat adviseren zij? Met Kees Keizer, adviseur en onderzoeker op het gebied van gedrags- en belevingsbeïnvloeding aan de Rijksuniversiteit Groningen, Koos van Dael, adviseur bij Van Afval Naar Grondstof, Klaas-Jan ter Veen, journalist en blogger over zwerfvuil en wethouder Glimina Chakor, verantwoordelijk voor het afvalbeleid in Groningen. Daarnaast is onze stadsdichter Myron Hamming van de partij met een unieke performance en hartenkreet!
Restafval
De gemeente Groningen heeft de ambitie om in 2030 een afvalvrije en circulaire gemeente te zijn. De gemeente wil al het afval dat vrijkomt, op de meest hoogwaardige wijze weer wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Recente ontwikkelingen rondom grondstofschaarste (o.a. staal, hout, glas en papierpulp) onderstrepen nog eens extra de noodzaak hiervan. Met restafval wordt bedoeld: al het afval dat nu in de ondergrondse of grijze containers gaat. Glas, papier, textiel en in sommige wijken gft worden al aan de bron gescheiden en gebruikt voor nieuwe grondstoffen.
Foto’s: Siebrand Wiegman