FC Groningen wint met 3-1 op Vitesse

Erwin Koeman-3852 – Door Mistersnooker –

De fans van FC Groningen hielden hun hart vast. Met Vitesse en PSV als tegenstanders zou hun club wel eens in de gevarenzone kunnen wegzakken. Maar de Trots van het Noorden voetbalde zaterdagavaond in de Euroborg tegen Vitesse met een leeuwenhart. De mannen van trainer Van de Looi vochten voor elke meter en de verrassende 3-1 zege was daarom meer dan verdiend.

Het doemscenario van degradatievoetbal kan na deze winst voorlopig even worden vergeten. Het moet wel heel raar lopen als de Groningers nog in gevaar komen. Sterker, zoals ze zaterdagavond speelden, kunnen ze gewoon weer naar boven kijken op de ranglijst. De playoffs voor Europees voetbal komen ineens weer in beeld. We schreven het al aan het begin van het seizoen: het is een jaar van af- en aanhaken.

Het sterke optreden van FC Groningen tegen Vitesse is mede te danken aan de taktiek van Van de Looi. Met lange ballen naar de snelle Zivkovic kwam er niet alleen vaart in het spel van de noorderlingen, maar ook veel gevaar. Vitesse blunderde een paar keer in de verdediging en de toekomstige Ajacied maakte daar al snel gebruik van door oog in oog met doelman Piet Velthuizen de score te openen. Hij had nog meer goals kunnen maken, maar desondanks ontpopte Zivkovic zich wel als een lastpost voor de bezoekers.

Was het scorend vermogen dit kalenderjaar bijzonder matig met slechts zeven doelpunten, deze keer waren behalve Zivkovic ook Van der Velden en Chery succesvol met hun uithalen. Vitesse, dat in een spannende strijd gewikkeld is om de tweede plaats op de ranglijst, had geen antwoord op het fanatieke weerwerk van de Groningers, bij wie Arjen Hagenauw – zoon van de verzorger – in de slotminuten nog zijn debuut in de eredivisie mocht maken.

Het meeslepende spel van FC Groningen toverde de Euroborg om in een feesttent waarin de supporters dronken van geluk hun idolen toejuichten. Je vraagt je trouwens af waarom er de voorgaande weken zo slap en zielloos is gevoetbald. In elk geval heeft Van de Looi de ploeg goed op scherp gekregen voor het binnenhalen van de noodzakelijke drie punten. Met een ruzie – hij stuurde dinsdag Kostic van de training – en veel praatsessies na de vorige nederlaag, overtuigde hij de spelers kennelijk van het belang van dit duel.

FC Groningen verdiende de 3-1 zege volop, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Vitesse wel heel kinderlijk verdedigde. Het is een beetje het handelsmerk van trainer Peter Bosz, maar het hielp wel mee om er een leuk voetbalfeestje van te maken in de Hel van het Noorden. Met PSV uit voor de boeg moet rekening gehouden worden met een verliespartij, maar daarna komen er nog een paar tegenstanders voor wie FC Groningen niet beang hoeft te zijn. De enige voorwaarde: voetballen met dezelfde passie en inzet als tegen Vitesse.

Foto:

Dit bericht is geplaatst in FC Groningen, Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *