Fietsstad Groningen ook voor kinderen uit minima gezinnen

steden nederland, groningen, selwerdVolgend jaar moet hét jaar van de Fiets worden in Groningen. Het Nederlands fietscongres wordt dit jaar in onze Stad georganiseerd, Groningen dingt mee voor Fietsstad van het Jaar en met een vastgestelde Fietsstrategie 2015-2025 is er ook voor de lange termijn goed nieuws voor tweewielfanaten in Groningen. Helaas kan niet iedereen meegenieten van deze vreugdeparade.

Fietsbond ANWB is, in samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp, initiatiefnemer van het “Kinderfietsenplan”. De ANWB zamelt gebruikte fietsen in, knapt ze op en verspreidt ze via haar partners naar kinderen die onder de armoedegrens leven. Ook in Groningen zijn de armoedecijfers hoog. De stad staat al jaren in de top-3 van armste steden van Nederland, waarbij 1 op de 5 kinderen opgroeit in armoede. Juist voor minima-gezinnen is de aanschaf van een fiets vaak een dure en haast onmogelijke opgave.

De ANWB werkt samen met onder scholen, maatschappelijke organisaties, buurt- of wijkteams en vrijwilligers. René Bolle: “Een mooi initiatief, waarbij verschillende maatschappelijke partners zich inzetten voor een gezamenlijk doel. Zeker in een stad als Groningen zouden we meer moeten doen met zulke acties.”

Het CDA vindt dan ook dat de gemeente bij dit initiatief een ondersteunende rol kan vervullen. Juist als ‘Fietsstad 050’ is het belangrijk dat iedereen kan meedoen. “Ieder kind zou de mogelijkheid moeten hebben om zelfstandig naar school, sport of vriendjes te kunnen gaan. De fiets is daarvoor hét ideale vervoersmiddel” aldus René Bolle.

De CDA fractie vraagt het college te onderzoeken hoe kinderen uit minima-gezinnen ook mee kunnen liften op het succes van ‘Fietsstad 050’ en daarbij dit initiatief van de ANWB mee te nemen. René Bolle: “De gemeente is al wel bezig met fietsen en armoede via het ‘Kindpakket’, maar er dreigt een tekort aan kinderfietsen. Aansluiting bij dit initiatief zou er voor kunnen zorgen dat er meer mensen een fiets inleveren zodat alle kinderen fietsend door de fietshoofdstad kunnen.”

Foto: FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *