Gaswinning in 2015 verder verminderd tot 30 miljard kubieke meter

Er zal dit jaar niet meer dan 30 miljard kubieke meter gas uit het Groningenveld worden gewonnen. In de tweede helft van 2015 zal de gaswinning worden beperkt tot 13,5 miljard kubieke meter. Dit heeft het kabinet vandaag besloten op basis van advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). SodM adviseert hierin de gaswinning zo ver als realistisch mogelijk terug te dringen en de gaswinning voor de tweede helft van 2015 niet hoger te laten zijn dan 16,5.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken: “De veiligheid van de Groningers staat voorop. De gaswinning uit Groningen wordt zo ver als momenteel haalbaar is verminderd. Daarom besluit het kabinet voor 2015 tot een reductie naar 30 miljard kubieke meter.” De bewindsman besprak zijn voornemen tot dit besluit gisteren met bestuurders en bewoners in de regio.

Minister Kamp Groningen-7299Veiligheid en leveringszekerheid
Om de veiligheid van de Groningers te vergroten en conform adviezen van SodM, verminderde het kabinet eerder al de winning rond Loppersum met 80% en stelde voor 2014 een plafond in van 42,5 miljard kubieke meter. Vervolgens werd voor 2015 de gaswinning verder teruggebracht tot een plafond van 39,4 miljard kubieke meter. Voor het eerste halfjaar van 2015 werd een nadere beperking opgelegd tot 16,5 miljard kubieke meter.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *