Gaswinning verminderd, versterkingspakket voor Groningen

Persconf Min Kamp Loppersum-4700Een grimmige sfeer in Loppersum vanmiddag. Wegen waren met tractoren geblokkeerd en voor het gemeentehuis een grote groep boze demonstranten. Allen in afwachting van minister Kamp die namens het kabinet vanmiddag het kabinetsbesluit kwam toelichten. De minister was nauwelijks binnen toen de demonstranten oprukten naar de ingang van het gemeentehuis waar het even onrustig werd.

Het kabinet heeft besloten de komende vijf jaar totaal 1,2 miljard euro uit te trekken voor de versterking van gebouwen, huizen en infrastructuur en de verbetering van de leefbaarheid in het Groninger gaswinningsgebied.

De gaswinning rondom Loppersum zal de komende drie jaar met tachtig procent worden verminderd.

De 1,2 miljard die het kabinet beschikbaar stelt bestaat voor 850 miljoen die bestemd is voor schadehersel, het verstevigen van huizen, gebouwen en infrastructuur. Er komt een apart fonds van vijftien miljoen bestemd voor speciale situaties.
De NAM stelt tien miljoen euro beschikbaar voor extra bouwkundige maatregelen voor nog te bouwen huizen en andere panden.

De rest van de 1,2 miljard is bestemd voor andere economische maatregelen.

Begrenzing gasproductie:
De totale gasproductie uit het Groningerveld wordt voor 2014, 2015 en 2016 begrensd op respectievelijk 42,5, 42,5 en 40 miljard kubieke meter. De productie in 2013 bedroeg bijna 54 miljard m3. Volgens Kamp komt dit overeen met ‘de strekking van het advies van Staatstoezicht op de Mijnen’.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Zowel de commissaris van de Koning, Max van den Berg, de burgemeester van Loppersum Roodenboog lieten zich positief uit over het resultaat van de onderhandelingen.
Loppersum en omgeving kan echter nog niet rustig slapen. De kans op aardbevingen blijft, 90 procent op eentje met een kracht van 4,1 op de schaal van Richter, maar minister Henk Kamp presenteerde vanmiddag in ieder geval een pakket aan maatregelen.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *