Geen acties tegen plastic tasjes

Winkeliers in Groningen zitten niet te wachten op acties van de gemeente om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente in opdracht van de gemeenteraad.

In de meeste winkels krijgen vrijwel alle klanten een plastic draagtas. Veel winkeliers vinden beperkende maatregelen als geld vragen voor tasjes commercieel negatief. Het zou zorgen voor een negatief imago. Klanten aanspreken op hun tasjesgebruik zien ze ook niet zitten. Nadelig voor de zaak, vinden de winkeliers.

Bewustzijn
Volgens het college van B&W is bij ondernemers het bewustzijn rond afvalproblematiek zeer gering. “Zo weet vrijwel niemand een alternatief te bedenken voor de wegwerp draagtas.”

Kans
Het college concludeert dat daarom dat gemeentelijke acties om het gebruik van wegwerptasjes terug te dringen ‘weinig kansrijke aangrijpingspunten’ hebben. De gemeente ziet meer kans om plastic tasjes aan te pakken door aan te sluiten bij landelijke ontwikkelingen.

Tassenbol
Wel gaat ze bij supermarkten en basisscholen in de stad informeren of er belangstelling is voor een tassenbol. Daarin kunnen klanten en leerlingen tassen stoppen die anderen weer kunnen gebruiken.

Klanten
Nu staan er in enkele supermarkten en in één school van die bollen. De Jumbo is enthousiast over de bollen, maar weet niet of veel klanten er gebruik van maken.

Bron: Gemeente Groningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Geen acties tegen plastic tasjes

  1. Hanneke Kijlstra schreef:

    Beste Groningers,

    er worden wereldwijd per minuut een miljoen plastic wegwerptasjes gebruikt. In totaal per jaar 1,2 triljoen (dat is een 1 met 18 nullen) tasjes. Dat moet stoppen, want het is verspilling van grondstoffen. Neem gewoon je eigen tas mee en gebruik die elke keer. Winkeliers, kijk op onze site plastictasvrij.nl hoe je kunt stoppen met de tasjes op een positieve manier. Neem gerust contact met ons op. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *