Gemeente op ontdekkingstocht voor betere samenwerking

installatie Peter den Oudsten-3345-2De gemeente Groningen gaat de komende maanden met zogeheten ‘Veranderlabs’ met zeven verschillende thema’s aan de slag. Om zo, samen met de stad, nieuwe manieren van samenwerken ontwikkelen. Op vrije, frisse en eigentijdse manieren wil de gemeente ontdekken hoe zij samen met inwoners en organisaties anders kunnen samenwerken om zo tot betere resultaten te komen. Het gaat hierbij vooral om het doen en uitproberen in plaats van erover praten.

Het stadsbestuur zet met haar collegeprogramma ‘Voor de Verandering’ in op een andere manier van samenwerken met de stad. Het wijkwethouderschap en de Veranderlabs zijn hier concrete voorbeelden van. Veranderlabs zijn leer/experimenteeromgevingen. In een veranderlab leren en experimenteren alle betrokkenen zoals bewoners, college, raad, ambtenaren, wetenschappers, ondernemers. Iedereen die wil bijdragen, kan aansluiten. De labs gaan over de volgende onderwerpen: innovatie sociale zekerheid, gebiedsontwikkeling in het A-kwartier, welstand in de Schilderbuurt, binnenstadsdistributie, sporten in Hoogkerk, nieuwe vormen van dagbesteding in Zuid en wijkgericht werken.

Samen met betrokkenen wil de gemeente verkennen, onderzoeken, combineren en uitproberen om zo tot verrassende oplossingen te komen. Dit gebeurt samen met een aantal aanjagers van buiten de gemeentelijke organisatie. Mensen die bewezen hebben met hun aanpak tot andere processen en resultaten te komen. Belangrijk onderdeel van de Veranderlabs is ook film; om mensen in de stad te verleiden mee te doen, om zelf te leren en om de nieuwe werkwijze vast te leggen in een documentaire.

Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *