Gemeenteraad peilt Stadjers over Noorderplantsoen

Afsluitend debat over plantsoen op Noorderzon

Plantsoenloop-2291Wat vinden Stadjers van het Noorderplantsoen? Wat is er goed aan het park? Wat gaat slecht? Wat moet anders? De gemeenteraad peilt met onder meer een enquête bij het Stadspanel de meningen in de Stad. Tijdens een debat over het Noorderplantsoen op het festival Noorderzon worden de resultaten bekend gemaakt. De opbrengst van het debat komt in de gemeenteraad aan de orde.

Delegatie ministeries Noorderzon-7205Steeds meer Stadjers vinden de weg naar het Noorderplantsoen. Om te recreëren, te sporten of de hond uit te laten. Vooral op zonnige dagen is het druk met Stadjers die picknicken, feestjes vieren en barbecueën. Aan de andere kant zijn er de omwonenden die soms overlast ervaren. Verder is het park van monumentale waarde met archeologische sporen en een historisch ontwerp in Engelse landschapsstijl. En daarnaast heeft het Noorderplantsoen een hoge natuurwaarde en is het een groen kroonjuweel van de stad. De Groningse gemeenteraad vraagt zich nu af: “Hoe breng je al die belangen in harmonie bij elkaar? En hoe zien de Stadjers de toekomst van het Noorderplantsoen?”

Enquête
naamloos-0130Daarom wil de raad de mening van de Stadjers over het Noorderplantsoen weten. Via het Stadspanel bijvoorbeeld, waarbij de leden online een enquête over het plantsoen konden invullen. Meer dan 3.500 mensen hebben dat gedaan. Verder staat er één dag op het festival Noorderzon een wall in het park. Daarop kunnen Stadjers hun positieve en negatieve gedachten over het Noorderplantsoen kwijt. Stadjers kunnen bij deze wall met raadsleden in gesprek.

noorderzon-1071Noorderzon
De resultaten van de enquête worden op Noorderzon tijdens een afsluitende bijeenkomst op zaterdag 29 augustus bekend gemaakt. Stadjers kunnen dan onder leiding van burgemeester Peter den Oudsten met elkaar in debat over het plantsoen. “De slotbijeenkomst op Noorderzon is een gesprek van en met de inwoners van de stad over het Noorderplantsoen”, vertellen de initiatiefnemers Benni Leemhuis (GroenLinks), Carlo Schimmel (D66) en Amrut Sijbolts (Stadspartij). “Het doel is een beter begrip voor de verschillende wensen en belangen. Plus een begin van een antwoord op de vraag hoe die belangen bij elkaar kunnen worden gebracht.” De opbrengst van het debat komt op de agenda van de raadscommissie Beheer en Verkeer te staan. “We willen weten wat er leeft”, zeggen de drie initiatiefnemers. “En daarmee gaan we als gemeenteraad aan de slag.”

Foto’s: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Nieuws, Politiek, Uitgaan met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.