Gezondheidsrisico’s bij Asielzoekers en Vluchtelingen

GGD Groningen organiseert op woensdag 29 april 2015 een symposium.

GGD Groningen-4854Asielzoekers hebben een hoger risico om te overlijden door ongevallen, infectieziekten en complicaties tijdens de zwangerschap (tienerzwangerschappen, vaker abortus) in vergelijking met de Nederlandse bevolking. Asielzoekerskinderen hebben een hoger risico op psychische en gedragsproblemen dan andere kinderen. Vooral kinderen waarvan de moeder een trauma of een depressie heeft of die in korte tijd vaak zijn overgeplaatst, zijn kwetsbaar. Er is vaak een stapeling van risicofactoren die begint in het land van herkomst. Er liggen zeker kansen om de gezondheid van asielzoekers en vluchtelingen te bevorderen, vooral door preventie in de eerste jaren na aankomst in Nederland. In de asielzoekerscentra, maar zeker ook na vestiging in de gemeente.

De afgelopen jaren is er een toename van het aantal asielzoekers en vluchtelingen. Mensen die vrijwel allemaal vanuit een geweldssituatie in hun land van herkomst een veilig heenkomen zoeken. Sommigen komen zonder familie ons land binnen, anderen met gezinsleden.

Asielzoekerskinderen zijn extra kwetsbaar omdat ze ook de last voelen van een ouder. Er zijn allerlei oorzaken die effecten kunnen hebben op de gezondheid van asielzoekers en vluchtelingen: een geweldssituatie en de volksgezondheid in het land van herkomst, het verliezen van mensen, het vluchten en het belanden in een onzekere situatie in een onbekend land.

Foto’s Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Achtergrond, Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *