GGD Groningen start met Gezondheidsmeter

Ouderen
GGD Groningen start vanaf 10 september met de Gezondheidsmeter Volwassenen en Ouderen 2020. De ‘Gezondheidsmeter’ is een grootschalig landelijk vragenlijstonderzoek dat eens in de vier jaar gehouden wordt. Het maakt onderdeel uit van een landelijk onderzoek naar de gezondheid en leefstijl van volwassenen en ouderen. Ongeveer 30.000 Groningers ontvangen hiervoor een vragenlijst per post. In deze vragenlijst staan vragen die gaan over onder andere lichamelijke en psychische gezondheid en de leefomgeving. 

In het hele land
Ook andere GGD’en in Nederland starten deze maand de Gezondheidsmeter. Dit gebeurt op dezelfde wijze. Hierdoor is het mogelijk de resultaten op regionaal niveau te vergelijken. De GGD’en werken hierin samen met het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Uitnodiging vragenlijst 
Inwoners van de provincie Groningen kunnen vanaf 10 september een uitnodiging ontvangen voor deelname aan de Gezondheidsmeter. Het CBS heeft willekeurig ruim 30.000 Groningers geselecteerd. GGD Groningen hoopt dat de mensen die een vragenlijst opgestuurd krijgen, mee willen doen aan dit onderzoek. Zo kan een betrouwbaar beeld van de volksgezondheid verkregen worden.

Resultaten
De resultaten van de Gezondheidsmeter 2020 worden medio juni 2021 bekend gemaakt. Gemeenten gebruiken de cijfers van de Gezondheidsmeter als basis voor hun gezondheidsbeleid. Met de uitkomsten kunnen gemeenten en GGD Groningen samen bepalen wat nodig is om de gezondheid van haar inwoners te verbeteren.

Foto: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *