Gianni Versace Retrospective in het Groninger Museum

Met Gianni Versace Retrospective brengt het Groninger Museum de carrière van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace, een van de meest invloedrijke couturiers ooit, tot leven. In de kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling nemen we je mee in een wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows, waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen.
Gianni Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende ideeën zijn nog steeds voelbaar in het modebeeld van nu.

Wat is er te zien?
Talloze outfits, accessoires, stoffen, tekeningen, interieurdesigns en filmopnames van de legendarische shows uit zijn glorietijd van 1989 en 1997 laten in Gianni Versace Retrospective zien hoe uitzonderlijk creatief Versace was. Hij verbond mode met muziek, fotografie en grafisch ontwerp en liep hiermee voorop in een tijd waarin modeshows en reclamecampagnes aan het veranderen waren in kunstwerken.
Alle objecten in de tentoonstelling zijn originele stukken en komen uit particuliere verzamelingen uit heel Europa en Noord- en Zuid-Amerika.

Zelfvertrouwen en supermodellen
Gianni Versace (1946-1997) was een pionier in de modewereld. Hij doorbrak het traditionele man-vrouw beeld door in zijn creaties voor beide seksen naar macht en seksualiteit te verwijzen. Zijn openlijke homoseksualiteit maakte hem een belangrijke persoon binnen de LGBTQ-beweging en met zijn creaties moedigde vrouwen aan om zelfverzekerd genoeg te zijn om hun lichaam niet te verbergen. Als slimme marketeer betrok hij beroemdheden bij het promoten van zijn merk en tegelijkertijd maakte hij van onbekende modellen supersterren. Naomi Campbell, Claudia Schiffer en Cindy Crawford hebben aan hem de titel ‘supermodel’ te danken. Voor zijn reclamecampagnes werkte Gianni Versace samen met vooruitstrevende fotografen als Helmut Newton, Peter Lindbergh en Bruce Weber. Gianni Versace creëerde een nieuwe status quo voor de mode-industrie.

Vermoord in 1997
Op 15 juli 1997 werd Gianni Versace op 50-jarige leeftijd vermoord. Bij zijn begrafenis waren bekende personen en popsterren, zoals prinses Diana en Elton John aanwezig. Met zijn dood verloor de modewereld een van de belangrijkste ontwerpers van de twintigste eeuw.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Museum, Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *