Gierzwaluwen terug in Stad

Gierzwaluw graansilo-4435De gierzwaluwen zijn weer in Stad. De eerste gierzwaluw van dit jaar is gesignaleerd in de Indische buurt, door mensen van vogelvereniging Avifauna. Om deze beschermde zwaluw extra nestgelegenheid te bieden heeft de gemeente, samen met bewoners en woningbouwcorporaties, een groot aantal nestkasten opgehangen.

Ook voor andere stadsvogels zijn voorzieningen aangebracht. Zo heeft wethouder Jan Seton op vrijdag 26 april een kunstwerk in de Mussengang onthuld. Dit werk bestaat uit 20 mussenkasten.

Gierzwaluw graansilo-4466Extra nestkasten
Ieder jaar komen de gierzwaluwen rond Koninginnedag terug in onze stad. Met hun karakteristieke kreten bezorgen ze bezoekers en bewoners ieder jaar een zomergevoel. Dit jaar zijn de gierzwaluwen hier extra welkom; op verschillende plaatsen hangen extra nestkasten voor ze klaar. Corporatie Nijestee zorgde voor 134 neststenen in de noordgevel van het appartementencomplex De Groenling aan het Wielewaalplein. Deze zijn in een mooie abstracte figuur zichtbaar. Ook in het nieuwe gemeentepand bij station Europapark zijn 100 nestkasten aangebracht. Onlangs hebben bewoners in de omgeving van de Akkerstraat samen met Vogelbescherming op verschillende plaatsen in de wijk 30 nestkasten opgehangen.

Bouwplannen
In het ecologisch beleid van de gemeente was de afgelopen jaren extra aandacht voor specifieke stadsvogels, zoals de gierzwaluw. Dit komt omdat hun aantallen nog steeds achteruit gaan. Deze stadsvogels hebben vooral hulp nodig bij het vinden van goede nestplaatsen. Daar wordt in bouwplannen tegenwoordig rekening mee gehouden. Naast de gierzwaluw gaat het ook om de huismus.

Drie maanden
De gierzwaluw is drie maanden per jaar in ons land te gast. Deze beschermde vogel overwintert in Afrika. De vogels zijn zeer plaatstrouw: ieder jaar vliegen gierzwaluwen zo’n 7000 kilometer naar steeds dezelfde broedgebieden in Europa. Ze blijven ongeveer 100 dagen in ons land. Eind augustus zijn alle gierzwaluwen uit Nederland vertrokken.

Bron: Gemeente Groningen
Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Natuur, Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *