Global Adaptation Center Zernike geopend door Ban Ki-moon

Samen met Rotterdam vormt Groningen het hoofdkwartier van het Global Adaptation Center. Het Klimaatinstituut is een initiatief van Nederland, Japan en de Verenigde Naties. 

Het instituut moet eraan bijdragen dat kwetsbare gebieden in de wereld zich beter en sneller gaan voorbereiden op het veranderende klimaat waarbij samenwerking gezocht wordt met belangrijke onderzoekscentra over de hele wereld. De eer was aan de Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, om de Groningse branche, die gevestigd is in de Energy Academy op Zernike, te openen.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Eerder vanmorgen ontving Ban Ki-moon uit handen van rector magnificus Elmer Sterken zijn doctoratus honoris caus en is hij vanaf nu eredoctor van de Rijksuniversiteit Groningen. Ban krijgt zijn benoeming vanwege ‘zijn niet-aflatende inzet voor duurzaamheid’, zo vertelde Sterken aan de verzamelde professoren, studenten en andere geïnteresseerden in de Martinikerk. De eredoctor had nog een boodschap voor de aanwezige studenten ; Daag je leiders uit, wij zijn de laatste generatie die iets kan doen tegen klimaatverandering. Dus heb ik huiswerk voor jullie: wees wereldburgers. Reik een helpende hand aan mensen die dat nodig hebben. Daag je leiders en je professoren uit. Eis een plekje op aan de onderhandeltafel, want het gaat om júllie toekomst. Ik ben jullie bondgenoot.’ Onder leiding van de Ban Ki-moon stelden de VN in 2015 een duurzame mondiale ontwikkelingsagenda vast. Ban Ki-moons is van de leiders van de Global Commission on Adaptation, die ervoor moet zorgen dat de wereld minder kwetsbaar wordt voor klimaatverandering.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek, Wetenschap met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *