‘Graaf’ Anton Günther uit Oldenburg roept Stadjers op

Graaf Anton Gunter-7704Burgemeester Peter Rehwinkel heeft vrijdadagmorgen 6 september op het Waagplein graaf Anton Günther ontvangen. Het gaat hier om een ontmoeting met een bijzonder historische figuur uit de partnerstad Oldenburg. Graaf Anton Günther nam in 1608 het initiatief voor de Kramermarkt.

De graaf vroeg in het bijzijn van burgemeester Rehwinkel aandacht voor de Oldenburger Kramermarkt. Aangekomen op het Waagplein las graaf Günther de officiële proclamatie voor waarin hij de Groningers opriep om de Kramermarkt 2013 in Oldenburg te bezoeken.

Dijkenbouwer
Het is ondertussen een zeer goede gewoonte geworden dat graaf Anton Günther de partnersteden van Oldenburg bezoekt om aandacht te vragen voor de Kramermarkt. De historische graaf Anton Günther, bijgenaamd de ‘paardengraaf’ en groot promotor van het Oldenburger marktwezen, werd op 31 oktober 1583 geboren als zoon van de graaf Johann VII ( de ‘dijkenbouwer’) en zijn echtgenote Elisabeth.

Marskramers
Anton Günther vaardigde in 1608 een verordening uit waarin hij de Kramermarkt voor het eerst aankondigde. Op het eind van de oogsttijd werden op het Raadhuisplein van Oldenburg gedurende vijf dagen de producten verhandeld. De markt werd veelal bezocht door marskramers en reizende handelaren. Vandaar de naam Kramermarkt.

Foto’s: Siebrand Wiegman
Dit bericht is geplaatst in In beeld, Nieuws met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *