Groningen nu de Groenste Stad van Nederland

groningen groenste stad-1Vandaag is bekend geworden dat Groningen zich de groenste stad van Nederland mag noemen. De gemeente is winnaar van de nationale groencompetitie Entente Florale 2013. Wethouder Jan Seton nam vanmiddag in Apeldoorn namens het Groningse gemeentebestuur de eervolle titel in ontvangst tijdens de Nationale Groendag. De winnaar gaat door naar de Europese verkiezing Entente Florale in 2014.

De jury noemde vooral de jarenlange consistente zorg en aandacht voor natuur en biodiversiteit in de stad met ruimte voor mensen die een groen hart voor natuur in de stad hebben.

Groningen had concurrentie van  de gemeenten Amstelveen, Brunssum en Schiedam. Wethouder Jan Seton is heel blij met de titel. “Dit is een hele mooie waardering voor ons ecologische beleid en werk van jaren. Ik zie het ook als een kans en stimulans om andere gemeenten ons verhaal te vertellen. Onze aanpak kan zo een voorbeeld zijn. Dat we dat volgend jaar op het Europese podium mogen doen is eervol, maar vooral heel goed voor natuur en biodiversiteit in steden die alsmaar groter groeien.”

Daarnaast kreeg Groningen het certificaat “Groen -en Bewonersparticipatie” voor het project De Eetbare Stad. Bewoners maken van braakliggende stukjes groen in hun buurt prachtige moestuinen en boomgaarden. Het is een verrijking voor de onderlinge contacten.

De jury: “Sociale binding is moeilijker in een stad dan in een dorp. Groningen heeft jarenlang een consistent beleid gevoerd. Het is dan belangrijk om initiatieven te stimuleren. Het enthousiasme van de bewoners was overtuigend.”

Uit het juryrapport:

“De jury heeft bijzondere waardering voor de wijze waarop Groningen omgaat met het cultuurhistorisch erfgoed.”

“Het ecologisch beheer is in Groningen sterk ontwikkeld en van bijzondere kwaliteit.”

“De eigen organisatie en bewoners van Groningen zijn bijzonder gemotiveerd voor het natuurbeheer, de resultaten zijn in de praktijk goed waar te nemen.”

 

Dit bericht is geplaatst in Foto, Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *