Groningen herdenkt kristallnacht

Fakkel kristalnacht-2208Gisteravond, 9 november werd in Groningen de nacht van 9 op 10 november 1938 herdacht. In die nacht, en de dagen er omheen, werden in heel Duitsland duizenden woningen en winkels van joden en hun synagogen en gebedshuizen vernield of in brand gezet. De term Kristallnacht is vernoemd naar de grote hoeveelheid glasscherven van winkelruiten waarmee de straten bezaaid lagen na afloop van de gebeurtenissen rond die nacht.

In die zogenoemde “Kristallnacht” werden in Nazi-Duitsland duizenden woningen en winkels van joden en hun synagogen en gebedshuizen vernield of in brand gezet.
Ook ook werd stil gestaan bij het feit dat in de huidige maatschappij nog steeds groepen mensen worden gediscrimineerd op grond van afkomst, religie of welke andere grond dan ook.

De fakkeloptocht ging vanaf het bordes van het stadhuis aan de Grote Markt via de Vismarkt door de Folkingestraat, daarna over het Gedempte Zuiderdiep via de Oosterstraat terug naar de Grote Markt. Aan het begin van de tocht hielden Beno Hofman en anderen een toespraak. De opkomst was zeer gering te noemen.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Achtergrond, Cultuur, Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *