Groningen meest toegankelijke stad van Nederland

Of liever nog van Europa. Unaniem steun voor initiatiefvoorstel Toegankelijkheid.

De meest toegankelijke stad van Nederland. Of liever nog: de meest toegankelijke stad van Europa. Dat zijn de plannen van de gemeenteraad met Groningen. De gemeenteraad heeft unaniem voor een initiatiefvoorstel uit de eigen raad gestemd om de toegankelijkheid van Stad te verbeteren. 

Fietsen die dwars over een blindenstreep staan geparkeerd. Hoge drempels bij winkels die voor mensen in een rolstoel moeilijk te nemen zijn. Cafés zonder invalidentoilet. Voor mensen met een handicap zit het dagelijks leven vol grote en kleine hindernissen.

Initiatiefvoorstel
In een toegankelijk stad bestaan die hindernissen niet. En zeker niet in de toegankelijkste stad van Nederland of zelfs Europa. Groningen is zo ver nog niet. Dat laten de raadsleden Anne Kuik (CDA) en Emile Zirkzee (D66) zien in een filmpje over de problemen rond toegankelijkheid in Groningen. Samen met andere raadsleden hebben zij een zogeheten initiatiefvoorstel gemaakt om de toegankelijkheid van de Stad te verbeteren.

Knelpunten
Normaal maakt het college van burgemeester en wethouders (B&W) voorstellen. Daar stemt de gemeenteraad in een raadsvergadering dan over. Maar voor dit plan om de knelpunten rond toegankelijkheid aan te pakken hebben raadsleden zelf het initiatief genomen. Dat recht hebben gemeenteraadsleden; zèlf een voorstel maken waar de raad over beslist. “We wilden niet wachten tot het college wat ging doen”, vertelt raadslid Kuik. “We wilden hier als raad zelf wat aan doen.”

“Op en top toegankelijke stad”
Kuik lanceerde het idee voor het initiatiefvoorstel ‘Toegankelijkheid under construction’. Uiteindelijk zijn tien politieke partijen samen met dit plan gekomen. Op 30 november 2016 heeft de raad unaniem dit initiatiefvoorstel aangenomen, alle 39 raadsleden stemden voor. “Daar zijn we blij mee”, zegt Kuik. “Nu kunnen we aan de slag. De komende jaren moet worden gewerkt aan het realiseren van een op en top toegankelijke stad.” En nu is het college van B&W aan zet om dit voorstel uit te voeren.

Foto: Siebrand Wiegman, Video: Gemeente Groningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *