Groningen viert bruisend en veilig Koningsnacht en -dag

Koninginnedag 2013-2522Groningen is op vrijdag 25 en zaterdag 26 april de plek waar vele duizenden mensen Koningsnacht en -dag komen vieren. Verwacht wordt dat de Koningsnacht met 100.000 bezoekers de drukste nacht van het jaar wordt in het horecagebied van de binnenstad. Op Koningsdag bezoeken veel mensen de vrijmarkt aan de singels en later op de middag en avond trekt veel publiek naar de binnenstad. Op zaterdag 26 april worden 150.000 bezoekers verwacht. Organisatoren, gemeente, politie en hulpverleningsdiensten werken nauw samen om het voor iedereen een bruisend en veilig feest te maken. Daarvoor zijn een aantal maatregelen getroffen. 

De gemeente maakt de binnenstad fiets- en autovrij voor voetgangers en voor bezoekers van de vrijmarkt. De verkoop van alcohol in glas en blik wordt verboden. Bepaalde straten worden afgesloten en voor de spreiding van het vele publiek zijn er diverse podia verspreid over de binnenstad.

kaartje_koningsdagAfsluitingen binnenstad op 25 april
Op vrijdag 25 april worden er veel mensen verwacht in de binnenstad. Voor de veiligheid sluit de politie om 21.00 uur vijf hekken af. De hekken staan op de Grote Markt bij het Infocentrum/ Grand Theatre, tussen beide Markten, bij het Koude Gat/Vismarkt en bij het Koude Gat/Herestraat. Verder komt er een hek bij de Stoeldraaierstraat/Zwanestraat/Oude Kijk in ‘t Jatstraat in de Ellebogenbuurt. Op 26 april blijven de hekken staan, maar deze sluiten alleen bij extreme drukte.

Vanaf het moment dat de hekken gesloten zijn, kunnen bezoekers niet meer rechtstreeks van de ene in de andere straat komen. Om te zorgen voor een goede doorstroming worden alternatieve looproutes aangegeven. Deze staan op spandoeken die aan de hekken hangen.

Koninginnedag 2013-2543-2Verbod op verkoop alcohol in glas en blik
De verkoop van alcohol in glas en blik is verboden van vrijdag 25 april 19.00 uur tot zondag 27 april 6.00 uur. Dit geldt voor horecabedrijven, slijterijen, bierservices en winkels binnen de diepenring. Op terrassen en bij buitentaps mag alleen in plastic geschonken worden. Getapte glazen in horeca-inrichtingen mogen niet mee naar buiten worden genomen.Het is ook niet toegestaan om meer dan één alcoholconsumptie per bezoeker in bezit te hebben. Bezoekers die bijvoorbeeld met een krat bier de stad in willen, lopen het risico op een bekeuring. Hiermee wordt het risico op verwondingen door glas zo klein mogelijk gehouden. 

Koninginnedag 2013-2562-2Geen fietsen parkeren
Van vrijdag 25 april 16.00 uur tot zondag 27 april 6.00 uur is het verboden om fietsen te parkeren in de volgende straten: Poelestraat, Peperstraat, Papengang, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang, Turftorenstraat, Waagstraat en de zuidzijde van de Vismarkt tussen Haddingestraat en Folkingestraat.

Foto’s: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *