Ter ere van het Groningens Ontzet, ook wel bekend als ‘Bommen Berend’ naar de bisschop van Münster die de stad in 1672 belegerde, vinden er in Groningen elk jaar op 28 augustus tal van feestelijkheden plaats.
Op 28 augustus vieren de Groningers het Ontzet van Groningen, in de volksmond ook wel ‘Bommen Berend’ genoemd. Niet alle Groningers kennen het verhaal achter deze Groningse viering. Reden voor de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken en De Verhalen van Groningen om dit verhaal op meerdere locaties in de stad te vertellen. Via verschillende publieksactiviteiten vragen deze partijen aandacht voor de historische achtergrond van de viering van de 28ste augustus in Groningen. Zo zijn er gratis posters van het beroemde schilderij van Otto Eerelman af te halen bij ondernemers in de binnenstad en kunnen bezoekers onder leiding van een gids dit schilderij bezichtigen in het Stadhuis. Op het bordes van het Stadhuis is een mini-expositie die vertelt over het beleg van de stad in 1672.
Mini-expositie voor het Stadhuis
Bezoekers kunnen op het bordes van het Stadhuis een mini-expositie bezoeken. Deze expositie vertelt hoe Bernhard von Galen, oftewel Bommen Berend, Groningen wilde inlijven en hierin werd gestopt door Carl von Rabenhaupt. Er wordt ingegaan op historische wetenswaardigheden over bijvoorbeeld de Groote Griet, naast een bekend café aan de Grote Markt bovenal het kanon van Rabenhaupt. Ook vertelt de expositie welke sporen van Groningens Ontzet er verder nog in de binnenstad te vinden zijn.
Foto’s: FocusGroningen & Siebrand Wiegman